Chefredaktörens nyårskrönika 2010

Äntligen ett nytt år. Jag kommer inte att rada upp förra årets framgångshistorier eller alla lyckliga händelser, det lämnar jag till andra krönikörer. Däremot vill jag dela med mig av några mindre glamorösa ögonblick – sådana vi alla drabbas av nu och då men kanske inte vill prata så mycket om.

Varje gång ett nytt år anländer får vi ytterligare en chans att vända blad, att glömma det som varit och blicka framåt mot nya äventyr, framgångar och lärorika upplevelser. Och med framgångar kommer även motgångar och misslyckanden. För visst är det så – oavsett hur bra och framgångsrik man är, kantas vägen av pinsamheter man helst vill glömma. Och det är lika för alla, vare sig man vill erkänna det eller inte.

Genom en del misstag och snedsteg lär vi oss förhoppningsvis att handskas med andra liknande situationer. Andra pinsamheter är det bara att sträcka på sig och le sig igenom. Att vara sig själv, göra sitt bästa och ha roligt under tiden drar gärna med sig lätt ångerframkallande beteenden som det inte är så mycket att göra åt – förutom att gå vidare.

Jag kan ge några exempel: Under 2010 har jag lyckats visa trosorna offentligt. Två gånger. Och då räknar jag inte med alla gånger jag kommit hem och insett att min klänning varit alldeles för kort (när ska jag lära mig att min rumpa är gigantisk?). Jag har skickat pinsamma sms till fel personer. Jag har stått inför 120 personer och berättat om mina innersta tankar och gjort ett spektakel av mig själv (vilket jag självklart inte skäms för – det var bara väldigt oglamoröst). Jag har dessutom varit med på nyheterna i Västerbotten och blivit felciterad under fel namn. Varje dag säger jag fel saker, skämmiga saker, och tänker inte alltid innan jag agerar. Jag är klumpig, vilket innebär att jag ständigt ramlar, snubblar, fumlar och slår mig – gärna mitt på stan eller på någons födelsedagsfest. Men är det inte så livet ska vara? Varför måste man vara så himla samlad hela tiden?

Att kunna göra bort mig utan att skämmas är en konst som jag lärt mig behärska. Jag bjuder gärna på mig själv och jag skrattar åt mina egna skämt innan jag ens berättat färdigt. Äsch, den som inte gillar mig kan väl hitta någon annan att prata med? Jag kan – och tänker – inte vara någon annan än mig själv. Take it or leave it.

2010 har varit ett av mina jobbigaste år av flera anledningar, men också ett av mina absolut bästa. Jag rycker på axlarna åt mina misstag och lämnar andra jobbiga händelser bakom mig och vänder mig istället mot det nya. Må det vara inkluderat en del misslyckanden och pinsamheter – men jag vet också att det kommer framgång och lycka.

Låt 2011 vara ett år då du vågar vara dig själv, sträva efter att må bra i både kropp och själ, och framför allt ha roligt.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>