Chokladbiskvier med havssalt

Chokladbiskvier är en lyxig och otroligt god bakelse som oftast går att hitta på caféer. Det finns en uppsjö av varianter men jag prioriterar enkelhet och smak, så här kommer min variant av chokladbiskvier med extra choklad och en nypa havssalt. Frågar du mig är dessa godare än alla som går att köpa.

chokladbiskvier, havssalt, recept, choklad, baka, bakelse, god

De här görs i tre steg – först botten och fyllning, sedan fryser jag dom för att enkelt kunna doppa i choklad.

Gör så här:

Botten:

200 g mandelmassa
1-2 st äggvita (beroende på storlek)
1 dl strösocker

Fyllning:
175 g mörk choklad (55%)
225 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 st äggulor
2 msk kakao
1 nypa havssalt

Topping:
ca 200 g mörk choklad
(eventuellt lite kokosfett/olja)

1. Botten:
Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan i ett rivjärn, blanda ihop det med sockret. Separera äggvitan (viktigt att ingen gula följer med) och rör ihop till en jämn smet. Spritsa på bakplåtspapper till ca 20 runda plättar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 13-14 minuter. Låt svalna.

2. Fyllningen
Smält chokladen, ställ åt sidan. Vispa ihop rumstempererat smör, florsocker, kakao och äggulan. Rör ner chokladen till en smidig kräm, tillsätt havssalt. Bred sedan chokladkrämen på bottnarnas undersida. Ställ in biskvierna i frysen.

3. Topping
Smält chokladen över vattenbad, tillsätt eventuellt kokosfett/olja för att få den smidigare. Doppa de frysta biskvierna en och en. Låt chokladen stelna och sen är de redo att ätas till fikat!

Recept & bild: Ofelia Lundberg

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>