Citrusfrossa på vintern!

Senhösten och vintern är här och vad är mer förknippat med vintern i fruktväg än alla kära citrusfrukter? Stora som små, gula eller röda, söta eller beska, alla är de speciellt på sitt sätt och det finns massor av olika sorter. Clementin, apelsin, satsumas, kumquat, citron, lime, grapefrukt, mandarin – alla ligger i säsong och gör sig bäst nu på vintern då de transporteras hit från bland annat Medelhavsländerna.

Frukter så som clementiner, blond- och blodapelsiner innehåller mängder av C-vitamin vilket många är väl informerade om. Det som kanske inte är lika självklart för oss är att citrusfrukter som dessa innehåller en del kalium, folat och B-vitaminer. Som all annan frukt är de även utmärkta fiberkällor. De rödaktiga citrusfrukterna innehåller även en del betakaroten och lykopen.

Antioxidanter i form av flavonoider finns i frukterna; observera dock att dessa flavonoider finns i det vita mellan skalet och klyftorna. Därför kan det vara bra att låta de vita trådarna vara kvar på klyftorna om man är ute efter antioxidanterna.

Citrusfrukternas skal innehåller oljor som man kan utvinna och använda som badolja, det lindrar förkylningssymtom om sådana finns. Oljorna kan även användas vid munsår och för ökad blodcirkulation.

Tyvärr finns det en baksida med dessa fantastiska vitaminbomber och det är allergier. Många barn och även en del vuxna är överkänsliga mot citrusfrukter och kan då drabbas av eksem och i värsta fall andnöd.

Citrusfrukter är inte det bästa att äta med tanke på klimathotet och de mängder av koldioxidutsläpp transporterna orsakar men då ska det kommas ihåg att det inte finns mycket svensk frukt i handeln under denna tid på året. Citrusfrukterna är då ett utmärkt val med tanke på deras vitamin- och mineralinnehåll.

Om man inte lider av överkänslighet är det bara att frossa i dessa frukter nu under vinterhalvåret då vi behöver lite extra C-vitamin och då de är som godast.

Citrusfrukterna kan enkelt bli ett alternativ till godis, choklad och efterrätter då de ger en syrlighet som få andra frukter ger.  Blodapelsiner och clementiner är ett utmärkt godis att ha på julens gottebord.

Bilder: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>