Comfort Food – Vegetarisk vintergryta

Jag är en riktig ”sucker” för vällagad, värmande vegetarisk mat. Som liksom lyser upp vardagsmiddagen och inger välmående på många olika nivåer. Engelskans comfort food tycker jag passar in i sammanhanget och min egen översättning blev mysmat.

Vintergryta

I denna gryta kan du använda säsongens grönsaker som ligger och väntar på dig i kylskåpet som t ex morötter och vitkål. Och för guds skull så köp ekologiskt jordnötssmör! Jämför innehållsförteckningarna så förstår du snabbt varför eko är ett bättre val.

Annars är det bara att köra på med kryddningen, tillbehören och kärleken.  Jag serverade enkel kokt brysselkål till och de härligt konstiga svarta matkornen. Stoppa resterna i matlådan till dagen efter.

Du behöver till 4 portioner:

  • rapsolja
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • ca 200 g vitkål
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 500 g krossade tomater
  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 msk buljongulver
  • 1 liten burk (2,5 dl) lätt crème fraiche
  • 1 burk ca 2,5 dl kikärtor
  • salt och vitpeppar

1. Skala och finhacka lökarna och fräs i oljan i en het stekpanna.

2. Skala och strimla vitkål och morötter fint. Lägg ner i stekpannan tillsammans med kryddorna och sänkt temperaturen något. Stek strimlorna tills de blivit något mjukare.

3. Häll ner krossade tomateroch vatten. Tillsätt jordnötssmöret och buljongen. Låt småkoka i ca 5 min.

4. Tillsätt crème fraiche och kikärtor. Smaka av med salt och peppar.

Receptet publiceras i samarbete med Dietistkompetens VB.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>