Dagbok: viktig kommunikation med dig själv

En väldigt viktig relation som vi alla har, är den med oss själva. Ofta kan det vara så att vi är bra på att lyssna utåt, ge råd och vara en stöttepelare för andra människor. Det är inte alltid vi tänker på att den vi umgås mest med är just oss själva.

Att lyssna inåt kräver träning, det vi får reda på kanske inte alltid är enkla budskap. Vi kanske till och med vill slippa eftersom det helt enkelt gör ont. Att tala med andra människor är ett sätt att lära känna sig själv. Och att träffa nära vänner är som balsam för själen och vi känner oss stärkta. Ta vara på dessa relationer! Ett modernare uttryck är vän-coaching.

Någonstans i detta är det dock bra att hitta sin kärna; där våra värderingar, erfarenheter och känslor sitter. Det kan finnas situationer som vi inte vet hur vi ska hantera, och samtidigt är det vi som måste veta! Vi måste hitta våra egna sätt – som fungerar. Hur kan vi göra?

Många självhjälpsböcker ger rådet att vårda vårt inre med hjälp av skrift; det kan vara må-bra-dagböcker, peppsidor, målformuleringar, önskningar, med mera. Att skriva tror jag är ett bra verktyg, på något sätt meddelar vi till oss själva hur vi erfar dagen, relationer, problem och inte att förglömma det som gör att saker och ting fungerar – lycka kort och gott!

Därför vill jag rekommendera dagboksanvändande. Välj en dagbok som är fin till det yttre, men desto rikare till det inre! Jag vet själv hur roligt och spännande det kan vara att läsa gamla dagböcker. Det viktiga är nog att hitta ett sätt för dig att kommunicera, du kan se det som att du skriver brev till en kär vän. Och den kära vännen är just du!

En liten brasklapp är också detta med misslyckande – var inte rädd att göra fel. Vi lär oss alltid något! Med hjälp av din dagbok kan du också se mönster, vad gäller dina egna och andras beteenden. Det kan vara värdefullt att samla dina erfarenheter i skrift, för på så sätt har du dem på plats!

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>