Dags för kvällstidningarna att ta ansvar!

Varje dag nästan året runt kommer det nya rubriker i kvällstidningarna, över hur du snabbt kan gå ner i vikt eller vilken diet som fungerar bäst. Senast i dag skrevs det i en tidning om hur man kan bli smal på en snabbmatsdiet. Då ställde jag mig frågan: är det någon som tror på detta? Är det verkligen någon som går på det?

Artikeln hade väldigt många kommentarer så jag läste dem för att leta efter mitt svar. Svaret hittades och det blev väldigt tydligt. För av alla de 50 kommentarerna som hade sänts in var det bara 3-4 stycken som var positiva till idén om att bli smal på snabbmat. Alla de andra var mer eller mindre upprörda över hur tidningen kunde skriva sådana dumheter. I kommentarsfältet upptäckte jag att väldigt många personer förstår ju egentligen det här med kost och träning så varför ska kvällstidningarna fortsätta att mata på med sådana här ”superdieter” och rekordkorta bantningstider.

Men det är ju även viktigt att förstå vem det är som kommenterar, kanske är det just de som blir lika upprörda som jag över att läsa falskheterna. Kanske är det så att de som tycker att idén verkar bra bara hakar på den utan att tycka till om den, och kanske är det så att de som tycker idén är bra inte orkar eller vill läsa de andra kommentarerna för att de är rädda över att höra kritiken. Det finns säkert de människor som skulle göra vad som helst för att gå ner i vikt med hjälp av snabbmat och de människors åsikter kommer kanske inte fram i kommentarerna. Därför är inte svaret helt enkelt men visst är det ändå lite skrämmande hur tidningarna vecka efter vecka, månad efter månad fortsätter att skriva om ”superdieterna”.

Varför kan man inte istället övergå till att rekommendera sunda tips och råd över hur mycket man bör röra på sig per dag och hur en väl sammansatt kost bör se ut. För inte är det ofta jag kan läsa om realistiska kosthållningar i kvällstidingarna. De hade kanske tappat läsare på det sättet? Hade det inte varit mer rättvist mot läsarna att verkligen ge råd som hade forskning bakom sig och som stämde?

För visst – en del av de råd som kvällstidningarna ger är säkert forskningsbaserade, men hur kan man då tycka så mycket bra om så många olika dieter? Fungerar alla eller chansar man bara och hoppas på att verkligheten är sådan? Tycker inte även du att det är väldigt förvirrande och konstigt att man kan läsa om två olika dieter i en och samma tidning som är varandras motsatser?

Det är många frågetecken kring den här frågan, vad ska man tro på, vad ska man inte tro på?

Vad tycker du? Tycker du att kvälltidningarna och övrig media behandlar denna kost och viktfråga på ett förnuftigt sätt?

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>