Därför är det lätt att tala nedsättande om din kropp – och vad du kan göra istället

Ungefär 25 % av män och över 90 % av kvinnor kan inte låta bli att prata nedsättande om sig själva och sina kroppar, enligt forskning. Det händer inom alla etniciteter, alla åldrar, och alla kroppsvikter. Den här typen av prat kan leda till lägre självkänsla och ökar risken att drabbas av social fobi och ätstörningar. Att lyssna på andras nedvärderande snack om sitt utseende kan dessutom leda till större missnöje med den egna kroppen.

kroppsprat

 

Alla har vi hört det – och säkerligen har de flesta av oss någon gång sagt något i stil med:

”Jag är så tjock”
”Jag behöver gå ner i vikt”
”Jag behöver träna mer”
”Jag borde inte äta det här”

Och så vidare.

Men varför gör vi det, när det får oss att må så dåligt? Psykologen Alexis Conason säger:

—Vi lever i ett samhälle där skönhetsidealet är så snävt att få män och kvinnor passar in i det, och de flesta av oss upplever att våra kroppar inte är tillräckliga. Att uttrycka inför andra människor hur dåliga vi känner oss kan vara ett desperat försök att må bättre.

Det kan också vara så att kvinnor uttrycker sitt missnöje för att framstå som mer sympatisk i andras ögon. Dana Harron, psykolog och specialist på kroppsuppfattning och ätstörningar, säger:

—Kvinnor lär sig att de ska tävla med varandra. När du pratar nedsättande om din kropp, gör du också ett socialt uttalande om att du inte är ett hot mot andra kvinnor: ”Jag hatar också mina lår, så oroa dig inte för mig, jag kommer inte tävla mot dig”.

Dessutom verkar det vara så att både män och kvinnor lever under den falska uppfattningen att kvinnor föredrar en tjejkompis som pratar nedsättande om sig själv, framför någon som är självsäker. Men studier visar att de flesta av oss faktiskt hellre umgås med kvinnor som inte bara pratar gott om sina kroppar, utan också uppvisar självförtroende.

Vad du kan göra istället

Om en diskussion går åt det negativa hållet kan du gärna bekräfta att du lyssnat; att du har medkänsla. Men istället för att bemöta din väns negativa prat med något om din egen kropp, kan du säga: ”Är det inte löjligt att vi är så engagerade i det här?” och byta samtalsämne. Det går också helt utmärkt att bara lämna sammanhanget om du mår dåligt av snacket, eller att bestämma dig för att inte spendera så mycket tid med personer som verkar fixerade vid sina kroppars fel och brister. Här listar vi några bra fraser du kan använda nästa gång du hamnar i en negativ situation.

Om du klagar på dig själv

Du befinner dig i en situation där du känner att din kropp inte är lika smal/snygg/vältränad som någon annan i rummet, kanske på gymmet eller någon annan stans där sådana tankar kan dyka upp. Behovet av att prata om det med någon kan vara stark, och det är då lätt att hamna i det vanliga negativa snacket.

Istället: Var tyst. Oavsett hur negativa tankarna är om dig själv så försärks de bara om du uttalar orden. Det är bättre att vända dig till en terapeut av något slag. Dessutom ligger det förmodligen något djupare bakom känslan av att inte duga, och det kan en terapeut hjälpa dig med.

Om andra klagar på sig själva

En kompis klagar på något med sin kropp. Den vanliga reaktionen kan vara att du matchar det med vad du själv är missnöjd med.

Istället: Prata om vilka fördelar lite extra fett har för kroppen, eller berätta vilken tur hon har som har starka lår. Gå sen vidare och byt samtalsämne.

Om någon pratar om andras kroppar

Någon pratar med dig om en gemensam bekant och dennes kropp, ätande eller träningsvanor. Då kan det vara lätt att haka på, eller i alla fall inte sätta sig emot.

Istället: Fråga: ”Hur vet vi vad hennes kropp behöver eller inte behöver?” eller säg något i stil med ”Vi vet ju faktiskt inte allt om hur hon äter eller tränar”. Säg gärna att det är hennes ensak, och att du inte lägger värderingar i det, eller att du faktiskt inte är vän med henne för att hon går på gym (eller inte går på gym), utan för att hon är rolig, smart och en bra vän. Om skvallret fortsätter trots att du försökt styra undan det, säg rakt ut att du inte vill prata om andra på det här sättet.

Om någon klagar i sociala medier

Du scrollar på Facebook eller Twitter, och ser en statusrad från en vän som skriver nedsättande om sin kropp. Kanske är det enklast att ignorera och scrolla vidare, men…

Istället: Skicka ett privat meddelande till vännen och säg att du såg det hon skrev, och att det verkar som att hon mår dåligt över sin kropp. Erbjud personen att träffas och prata – gör klart att du finns där. (Obs! Detta är såklart förutsatt att du orkar och inte själv mår dåligt av det!)

Om någon uttalar dåligt samvete i samband med mat

Du har precis ätit middag ute med dina vänner och en av dem börjar prata om hur hon borde ätit mindre/nyttigare, eller att hon inte borde tagit efterrätten. ”Det här kommer sätta sig rakt på magen nu”.

Istället: Säg ”Jag känner att vi blivit itutade att vi ska oroa oss för vad vi äter, och jag måste säga att jag är så trött på det. Jag försöker att inte fokusera så mycket på vad jag äter och väger, och jag mår så mycket bättre av det. Om du äter, njut av det!”

Att vägra hålla på med negativt snack börjar med dig själv. Det är helt normalt att inte vara bekväm med din kropp hela tiden, men om du aktivt nedvärderar dig själv och hakar på någon annans självkritiska spiral, eller diskuterar andra personers vikt och ätande, kommer du må ännu sämre.

Bestäm dig istället för att dra med dina vänner i ett fokusskifte så fort diskussionen lutar åt fel håll. Se till att ditt sociala medier-flöde är fyllt av positiva budskap, och lita på att du är så mycket mer än hur din kropp ser ut jämfört med andras kroppar.

Källa: Greatist.com

Studier:

  • “If You’re Fat, Then I’m Humongous!” Frequency, Content, and Impact of Fat Talk Among College Women. Rachel H. Salk, Renee Engeln-Maddox. Psychology of Women Quarterly March 2011 vol. 35 no. 1 18-28. doi:10.1177/0361684310384107
  • The demographics of fat talk in adult women: Age, body size, and ethnicity. J Health Psychol 1359105314560918, first published on December 8, 2014. doi:10.1177/1359105314560918
  • Fat Talk Among College Women is Both Contagious and Harmful. Rachel Hannah Salk, Renee Engeln-Maddox. Sex Roles, May 2012, Volume 66, Issue 9-10, pp 636-645. 09 Aug 2011. DOI:10.1007/s11199-011-0050-1

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>