Därför är det svårt att sluta med sociala medier

De flesta av oss har nog någon gång tänk ”Nej, nu stänger jag ner mitt Facebook-konto”. Men hur många har egentligen gjort det? Och varför är det så svårt att sluta med sitt sociala medier-beteende? Det har forskare i USA försökt reda ut.sociala media beroende

I den nyutkomna studien visar det sig att relationen vi har med våra sociala medier-konton är komplex. Några trender forskarna kunde se var:

  • Den som upplever att användandet av sociala medier är ett beroende kommer med större sannolikhet återvända om de försökt att sluta. Många upplever att inloggningen till t.ex. Facebook blivit ett dagligt beteende, som numera sker automatiskt – och därför är väldigt svårt att sluta med.
  • Om du känner att Facebook ”övervakar” dig kommer du ha lättare att avsluta ditt konto. Om du däremot själv gärna vill hålla koll på andra människor – och vad dessa tycker om dig – kommer behovet att fortsätta vara större.
  • Humöret för dagen påverkar dina möjligheter att stå för ditt beslut att sluta med sociala medier: är du på gott humör kommer du lättare kunna hålla ditt löfte.
  • Har du flera sociala medier-konton, på olika plattformar, är det lättare att avsluta ett av dem. Med andra ord: använder du Twitter eller Instagram, är det lättare att lägga av med Facebook.

Rapporten visar hur alltså att många aspekter tas i beaktning när vi gör våra sociala media val. De flesta ser både för- och nackdelar med sitt användande:

Nackdelar: rädsla för beroende, företag och organisationer som samlar in personlig uppgifter om dig.

Fördelar: sociala funktioner, som möjligheten att hålla kontakt med personer du inte träffar i din vardag.

Vill du eller har du försökt/lyckats att sluta med sociala medier?

Källa: Newswise.com

Studie: E. P. S. Baumer, S. Guha, E. Quan, D. Mimno, G. K. Gay. Missing Photos, Suffering Withdrawal, or Finding Freedom? How Experiences of Social Media Non-Use Influence the Likelihood of Reversion. Social Media Society, 2015; 1 (2) DOI: 10.1177/2056305115614851

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>