Därför avskyr du att se dig själv på bild

Att se sig själv på bild är något många av oss helst undviker – en del tycker till och med att det är riktigt jobbigt. Även om du tycker om ditt utseende och känner dig nöjd i spegeln känns det konstigt att se ditt ansikte på bild. Anledningen till det är enkel, och kan förklaras vetenskapligt.

bild

De flesta människors ansikten är osymmetriska, vilket är helt naturligt; någons ena öga är större än det andra; någon annans leende verkar dra lite snett. Det är så vi ser ut, och inget vi vanligtvis reagerar på. Du ser dock ditt eget ansikte främst i spegeln, och tänker att det är så du ser ut. Men tyvärr ljuger spegeln – den visar ju faktiskt en omvänd bild. Och efter år av att se ditt eget ansikte i spegeln vänjer du dig vid den bilden, med den asymmetrin som den omvända bilden uppvisar. På ett foto ser du dock den verkliga återgivningen av ditt ansikte – med en annan typ av asymmetri, som stör ögat.

Detta beror på den så kallade exponeringseffekten: människor tycker mer om något de ser ofta. Eftersom du ser ditt ansikte i spegeln oftare än på bild, är det det ansiktet du föredrar (och tycker är snyggare) – även om det är omvänt och inte vad andra ser. Ditt ansikte på bild visar helt andra, asymmetriska, drag.

Kan detta förklara varför många helst tar bilder från ena sidan av sitt ansikte när de tar selfies? Och kanske kan selfies fylla en terapeutisk funktion här, om du tar bilder rakt framifrån och vänjer dig vid den bilden? Nästa gång du reagerar negativt när du ser dig själv på ett foto: kom ihåg att din inre bild av dig själv inte stämmer överens med verkligheten – och att andra förmodligen upplever samma sak om sitt eget utseende. Och deras ansikten ser inte konstiga ut, eller hur..?

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>