Därför har kvinnor svårt att ta emot komplimanger (från andra kvinnor)

En kvinna ger en annan kvinna en komplimang – som hon genast slår ifrån sig. Känns det igen? Forskning har visat att det för kvinnor upplevs som oerhört negativt att bli sedd som kaxig eller alltför självsäker inför andra kvinnor.

komplimanger

Enligt en studie välkomnades bara 22 % av komplimanger som gavs från en kvinna till en annan. Det handlar dock inte om att kvinnor inte vet hur man tar emot en komplimang, för samma studie såg att 40 % av komplimanger som gavs av män välkomnades. (Med ‘välkomnades’ menas att man bekräftar och vidhåller komplimangen, t ex med ett ”Tack”. Att inte välkomna kan innebära t ex att svara med en komplimang tillbaka, ”Nej, det är du som är fin”; bagatellisera komplimangen, ”Äsch, det är väl inget”; eller att skicka den vidare till någon annan, ”Det var en gruppinsats”.)

Det spelar enligt forskningen ingen roll om kvinnan i fråga har bra eller dålig självkänsla; det är ändå svårt att stå för sin påpekade styrka. Kvinnor som har bra självkänsla kan avvisa komplimanger för att de vill verka försynta och undervärdera sig själva; något som varit kulturellt betingat för ”det svaga könet” genom historien. Kvinnor som har dålig självkänsla avvisar istället komplimanger för att de krockar med den egna självbilden; eventuellt färgad av samhällets omöjliga ideal.

Attraktiva kvinnor verkar vara det andra kvinnor känner sig mest hotade av: en studie visade att när en attraktiv kvinna kom in i ett rum gavs olika reaktioner beroende på vad hon hade på sig. I jeans var det få som lade märke till henne, och hon fick fick inga negativa kommentarer från andra kvinnor i rummet; hade hon på sig en tajt, urringad blus och en kort kjol reagerade i stort sett alla kvinnor i rummet fientligt.

Att få en komplimang och bara svara ”Tack” verkar alltså inte vara enkelt. Kan det vara så att vi misstror varandra? Att vi inte menar det vi säger när vi ger en komplimang? Eller att vi misstänker att den kvinnan som ger en komplimang till oss inte menar den? Och är det i sådana fall så konstigt att vi misstror varandra, med tanke på hur kvinnor pratar till och om varandra i samhället idag – och då särskilt i sociala medier?

De flesta av oss ser en störande kommentar dagligen; en kommentar som dock inte kan anses vara elakt rent konkret, eftersom kommentarer kvinna till kvinna ofta är diskreta och förtäckta med ett uns smicker. Personligen får jag absolut noll av dessa undertonat syrliga kommentarer, men jag ser det på andra ställen – och unga kvinnor eller yngre tjejer är inte undantagna: tyvärr verkar det som att meningen med livet (i alla fall på sociala media) är att få komplimanger. Och inte ens under en Instagrambild som kommenteras med ”Vad fin du är” verkar det enkelt att skriva ett ”Tack” som svar. Trots att hela poängen med att ladda upp den förmodligen var att få se just de där orden. Motsägelsefullt – men samtidigt djupt rotat.

Källa: Psychology Today
Bild: Pixabay

Läs gärna:

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>