Därför kan djur (riktiga, virtuella eller robotar) förbättra din hälsa

Husdjur. Oavsett om vi har ett i familjen eller inte verkar de på något vis ändå följa oss genom livet. För många fylls Instagram- och Facebookflödena av gosiga katter som sover i sköna positioner, hundar som jagar sina svansar och kossor som avslappnat tuggar gräs i hagen. Djur får oss att må bra – de är bland annat meningsskapande, avstressande och kontaktskapande. Djur kan faktiskt göra skillnad i människors upplevda hälsa, så till den grad att de nästan skulle kunna ses som alternativmedicin.

husdjur

Det finns mycket forskning som beskriver hur bra husdjur kan vara för oss människor – och jag upplever det själv i min vardag. I mitt jobb som diakon träffar jag människor som befinner sig i olika livssituationer – ibland glada och hoppfulla, men många gånger i situationer när livet inte bär på det sätt man skulle önska att det gjorde. Det kan vara sorg som förlamar, svåra ekonomiska bekymmer eller kanske ensamhet. Många gånger har det slagit mig att de som har ett husdjur ofta har ett bättre mående, trots de svårigheter de befinner sig i. En person jag pratar med lite då och då har ”delad vårdnad” om en hund, och jag kan faktiskt höra skillnaden i tonläge de dagar hunden bor där. Värken glöms nästan bort, eftersom promenader behöver tas med jämna mellanrum och matskålar ska göras i ordning – dessutom krävs lite omsorg och kanske lek. Livet blir, som personen själv uttryckte det, ”mer meningsfullt”.

Forskning visar att djur inte bara kan minska den stress vi upplever utan också göra oss mer motståndskraftiga mot ny stress. Alla kroppsliga tecken på stress, såsom hög puls och högt blodtryck, sänks när vi är kontakt med djur, vilket ger bättre chans till återhämtning. När man stryker händerna över en hästman eller en kattrygg ökar frisättningen av hormonet oxytocin som gör oss lugna, mer öppna och positiva till vår omgivning. En ny studie pekar till och med på att det räcker med att bara ha ögonkontakt med en hund för att vi ska bli lugnare.

Glädje, gemenskap och tröst

Kanske kan du se bilden framför dig: en husdjursägare som möts av sin hund. Glädjen i hundens beteende säger ungefär: ”Jaaa, äntligen är du här, jag tycker så mycket om dig, vad ska vi hitta på för skoj?”. Och samma glädje kan ofta återspeglas hos matte eller husse. På köpet får man meningsfullhet, att bli bekräftad och sedd. Promenader man tar med en hund ger möjlighet till sociala kontakter med andra djurägare, och dessutom förbättras konditionen av det flitiga gåendet. (Studier visar att hundägare går mellan 70-90 minuter/dag.)

Djur upplevs som ärliga med sin ordlösa kommunikation. De har en otrolig förmåga att skänka tröst och trygghet genom att minska oro och ångest. Själv vet jag hur orosorkanen i bröstet kan lugna sig till ett stilla vågskvalp när tårarna i ansiktet blir bortslickade av en hund som ser och instinktivt känner på sig att något är fel.

Robotsäl på äldreboende och Instagramkatter i mobilen

I Japan tog man fasta på djurens betydelse för hälsan, när man i början av 2000-talet uppfann robotsälen Paro som var designad att röra och bete sig som en riktig liten kut. Sälen provades på äldreboenden i Japan och köptes även in i Sverige. Paro gjorde att de äldre mådde bättre på många vis. Nu kan kanske inte ett robotdjur ge alla de fördelar levande djur ger, men det erbjuder onekligen ett alternativ när riktiga djur inte är möjliga, exempelvis på grund av allergier.

Andra djur som inte heller är ”helt på riktigt” är alla de katter, hundar eller andra djur många av oss ler åt i våra Instagramflöden eller på Youtube-videos. Det är visserligen ingen direktkontakt med ett djur, men jag tänker så här: skulle det inte kunna vara så att några av alla de goda effekter vi får från kontakt med djur ändå letar sig in i vårt system? Skrattet som sätts igång av katter som tävlar om en köttbulle eller jagar ett modellflygplan sätter i sin tur i gång endorfiner. Kanske väcks minnen om tidigare upplevelser och erfarenheter som nu ger samma goda effekt som det gjorde första gången?

Min drömvärld – där djurens betydelse tas tillvara

Man har sett att djur kan användas framgångsrikt för behandling av psykisk ohälsa, demenssjukdomar, stroke och inom kriminalvården. I skolans värld fungerar djur som motivationsskapande i inlärningen, de kan förbättra självkänsla och empatisk förmåga. I Sverige finns ingen särskilt lång tradition av att använda djur på det här sättet och mycket forskning är därför gjord utomlands. Men med alla dessa fakta som faktiskt finns kan jag undra vad vi väntar på? Djurens betydelse borde lyftas och möjligheterna att ha dem förbättras.

I min drömvärld är det en självklarhet att få flytta till äldreboendet tillsammans med sin älskade katt. På psykiatriska avdelningar borde det finnas regelbundna besök av vårdarhundar. Den som har ekonomiska bekymmer ska inte uppmuntras att sälja sin katt eller hund för att klara ekonomin, utan istället ges möjlighet att söka bidrag för veterinärkostnader och liknande.

Nu kan eller ska inte alla ha ett husdjur. Det ska finnas tid och möjlighet att ge djuret den kärlek och omsorg det behöver. Men när drömvärlden är för långt borta kanske man se till att få in lite ”alternativmedicinerande” djur på annat vis. Varför inte vara kattvakt åt grannen, ta en promenad med mammas vovve, eller kanske i alla fall fylla ditt Instagramflöde med en hundvalp eller två…?

Hur ser din djur-drömvärld ut? Kommentera gärna artikeln!

Källor:

Bild: Pixabay

Mer att läsa

5 kommentarer

  1. 1

    I suffered from the deapest depressions for 6 years Five depressions at each year. I divorsed after 20 years thre children. I didn t know what to do. Wanted to die. But i asked for lithium divorsed and bought A dog who saved My life. I havent had A depression since the last eleven years ago. I Will have A dog as long I can. Now I am 60 years. Life has been tough on me. Breastcancer last year that I am free from. I am happy greatful love My children and dogs. My hapiness and children and dogs are the medicin in My life. From Lotta Jernberg. ❤️

    • 2

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>