Därför kan ovetenskapliga hälsoråd ge DIG effekt

Vi på Livskick försöker alltid att ge dig balanserade och välgrundade råd om hur du kan hantera olika saker i ditt liv för att må eller känna dig bättre. Vi poängterar ofta vikten av källkritik, sunt förnuft och att anpassa tips om hälsa och välmående till dig och ditt liv, och hoppas att vi lyckas dela med oss av relevanta och riktiga kunskaper. Men… tänk om du tycker att du mår bättre av det där helt galna, obalanserad och ovetenskapliga tipset som du läste i en tjejtidning från 1993…? Här kommer 3 anledningar till varför vi inte kommer att säga emot dig!

hälsa må bättre funkar

1. Placeboeffekten är verklig

En effekt som uppnås med en medicinsk behandling som går ut på att få patienten att tro att en egentligen biologiskt verkningslös behandling eller medicin kan påverka åkomman eller sjukdomen gynnsamt. Hos de individer som blir utsatta för en sådan behandling finns det en tydlig andel som upplever en märkbar skillnad” – så lyder en definition av placeboeffekten. Med andra ord – vissa saker vet man, på grund av verifierad och långvarig forskning, att de fungerar. Andra vet man inte särskilt mycket om alls, men människor blir ändå hjälpta. Placeboeffekten handlar inte om ”inbillning” eller att människor lurar sig själva, utan är ofta verkliga, fysiologiska effekter som den mänskliga hjärnan otroligt nog kan skapa. T.ex. smärtlindring kan uppnås med goda resultat med hjälp av placebo.

2. Det du tror på fungerar bättre

Oavsett del av livet eller vilken slags strategi det handlar om så spelar din övertygelse i frågan alltid in. Hur bevisat bra en träningsform, kosthållning eller stresshanteringsmetod än är, kommer den inte fungera fullt ut om du är skeptiskt inställd. Och tvärtom kommer en totalt påhittad strategi fungera till viss del så länge du går all in och tror det du gör kommer att hjälpa. Om inte annat så kommer det bli betydligt lättare att hålla fast vid den förändring metoden eller livsstilen betyder för din vardag! (Det du absolut inte tror på kommer du varken ha lust eller ork att hålla på med, eller hur?)

3. Du väljer omedvetet russinen ur kakan

Vi människor är fantastiskt anpassningsbara. Vi gillar dessutom att anpassa saker och ting till vår egen verklighet och vad som fungerar för oss, både gällande våra åsikter och vår livsstil. Det där skumma tipset du läste i 90-talstidningen må ha noll effekt som helhet – både verklig och placebo – men du har anpassat rådet till de delar du trivs med, tror på och som fungerar för dig. De dåliga, eller helt verkningslösa bitarna, av ett tips du säger funkar, har du med andra ord helt praktiskt glömt bort. Det är alltså egentligen DU som hittat på det hjälpsamma rådet, du är bara inte helt medveten om det själv.

Så då är det fritt fram att strunta i evidens och källkritik framöver? Nja, inte riktigt. Punkterna ovan visar bara på att du inte nödvändigtvis har fel som känner att något funkar, fast det – tja, egentligen inte funkar. Att testa sig fram bland självhjälpsmetoder och goda råd skadar oftast inte – på grund av anledningarna ovan –  men det kräver fortfarande en viss medvetenhet och självinsikt. Gränsen mellan vad som är hälsosamt och vad som blir hälsofarligt är hårfin och vissa hälsotrender är trots allt mer trendiga än hälsosamma. En god idé är att blanda metoderna lite efter tycke och smak; då kommer du inte att gå ”all in” på något som kan skada dig, samtidigt som du får testa trender och känna efter vad som funkar för just dig.

Källor: Psychologytoday.com, Wikipedia.se

Bild: Pixabay

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>