Därför skyddar kaffe mot diabetes

Kaffedrickare har enligt studier en lägre risk att utveckla typ 2 diabetes, en sjukdom som annars ökar världen över och kan leda till svåra hälsoproblem. Nu vet forskarna lite mer om varför kaffe skyddar mot diabetes.

Man vet att personer som dricker fyra eller fler koppar kaffe per dag har hälften så stor risk att drabbas av typ 2 diabetes. För varje extra kopp följer en minskad risk med nästan 7 %.

Det finns ett ämne som heter ”human islet amyloid polypeptide (hIAPP)”, eller amylin, vars process man vill försöka blockera eftersom den är kopplad till utvecklandet av diabetes. I denna nya studie fann man att kaffe innehåller två faktorer som klarade detta, vilket förklarar varför kaffedrickare har en lägre risk.

Källa: Biao Cheng, Coffee Components Inhibit Amyloid Formation of Human Islet Amyloid Polypeptide in Vitro: Possible Link between Coffee Consumption and Diabetes Mellitus. J. Agric. Food Chem., 2011, 59 (24), pp 13147–13155. Länk till artikeln.

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>