Därför vitaminberikas vissa livsmedel

I USA berikar man alla möjliga livsmedel med olika vitaminer och mineraler; kakor, godis, läsk och andra sötsaker kan berikas och sedan marknadsföras som ”nyttiga” livsmedel. I Sverige och andra EU-länder är detta inte tillåtet.

EU ville tidigare godkänna berikning av liknande produkter även i Europeiska länder. Det genomfördes aldrig tack vare att motståndare till förslaget (däribland Livsmedelsverket) protesterade med anledningen att man inte ville vilseleda konsumenterna. Hade godisföretag helt plötsligt börjat marknadsföra sina produkter som hälsosamma och nyttiga hade inte reklambudskap för de sunda kostråden haft kvar sin trovärdighet.

Staten styr över berikningen

Däremot förekommer vitaminberikning i Sverige. Vitamin- och mineralberikning har funnits i många decennier och kommer även finnas i framtiden. Skillnaden från de svenska berikningarna och de exempel vi får läsa om från USA är att här styr staten över berikningarna. Livsmedelsverket har tillsammans med staten gjort grundläggande undersökningar över vilka vitaminer vi svenskar ofta får brist på och vilka livsmedel som kan berikas för att så många konsumenter och uppfylla deras behov så effektivt som möjligt. Resultatet är att en del mjölk samt siktade mjölsorter vitaminberikas.

Mjölk och siktade mjölprodukter berikas i Sverige

Mjölk som berikas innehåller extra D- och A vitamin. Men det är inte alla sorter som berikas, utan främst lätt- och mellanmjölk. Standardmjölken (3% fett) berikas inte då syftet är att konsumenter ska kunna välja helt rena produkter utan extra berikning ifall de så önskar. Den ekologiska mjölken berikas också men inte till samma grad.

Siktade mjölprodukter såsom rent vetemjöl berikas med B-vitaminer. Förr berikade man även mjölet med mineraler, t ex järn. Men nu är det främst B-vitaminer som tillsätts i mjöl. I fullkornsprodukterna där man även har skaldelen med i mjölet finns det vitaminer och mineraler som just B-vitaminer och järn. Anledningen till att man berikar siktat mjöl med B-vitamin är för att människor som äter större andel siktat mjöl än andelen grova produkter inte ska få näringsbrist.

Det enda syftet med berikningen är alltså att förhindra näringsbrister – inte att tjäna pengar på försäljningen av produkterna genom att marknadsföra dem som mer hälsosamma. Där är skillnaden mellan den vitaminberikning som sker ibland annat USA och vår berikning här i Sverige.

Berikning av fler produkter än mjölk och mjöl ska inte behöva vara nödvändig för att förhindra näringsbrister. Äter man en varierad kost som innehåller både frukt och grönt, fisk och lite grövre mjöl får man nämligen i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Källor: Livsmedelsverket och Livsmedelstabell från livsmedelsverket 2002.

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>