Den eviga strävan efter lycka

Lycka är i fokus. Vi kan läsa om ”quick fixes” i media och det finns otaliga böcker i ämnet. Under några veckor kunde vi på tisdagskvällarna följa journalisten Hanna Hellquist i Jakten på lyckan som gick på SVT (8 avsnitt). Vi vill vara lyckligare, vi funderar på hur vi ska nå vår strävan och vi lägger pengar för att komma lyckan lite närmare.

lycka

Men vad är lycka egentligen? Definitionerna skiljer sig åt, i alla fall om vi börjar fråga varandra. För lycka för dig är inte lycka för mig. Samtidigt finns det en hel del forskning som kan ge en fingervisning om vad lyckan kan vara för något.

När vi tittar närmare på begreppet lycka, så är det ett fenomen som delas upp i två delar – nämligen tankar och känslor. Inom forskningen används inte begreppet lycka, utan om subjektivt välbefinnande. Här kommer ett citat som kan få oss att närma oss förståelsen av lyckan. Det är hämtat från sajten lyckoaktivist.se, som är grundad av Erik Fernholm (student på det treåriga programmet Psykologisk Coach på Högskolan i Skövde som inriktar sig på just lyckoforskning och han är dessutom ordförande för Sveriges Akademiska Coacher).

”Det är när vi förenar tankens förståelse, en upplevd känsla och erfarenheten av handlingar som vi verkligen kan skapa lyckligare liv åt oss själva och andra.”

Fokus för att styra sig mot ett lyckligare liv är alltså inte det ena eller det andra. Det är både och. Både tanke och handling. Jag tolkar det som att vi inte kan tänka oss lyckligare. Men att vi utan tanken inte kan förstå våra handlingar mot ett lyckligare liv.

Det vackra med lycka är att det smittar av sig! Enligt lyckoaktivist.se kan vi läsa att ”ökar du din lycka har dina nära vänner en 25% högre chans att öka sin lycka”. Källan som anges är British Medical Journal (2009), med studien:”Dynamic Spread of Happiness in a Large Social Network: Longitudinal Analysis Over 20 Years in the Framingham Heart Study”. James H. Fowler, Nicholas A. Christakis.

Om du vill veta mer om lycka rekommenderar jag att kika på lyckobloggen, där det finns flera intressanta bloggare (bland andra Erik Fernholm).

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>