Den ideala kroppen ska vara en hälsosam sådan!

Den ideala kroppen – hur ser den ut? På 1950-talet var det Marilyn Monroe som porträtterade den, på 1980-talet Cindy Crawford och på 2010-talet är det Gisele Bundchen. Det har alltid funnits föreställningar kring kroppsideal och jag tror inte vi blir av med dessa, däremot tror jag vi kan förändra åt vilket håll idealet går.

Varför är detta så viktigt? Studie efter studie har visat att det finns en tydlig relation mellan kroppsideal och självkänsla. Sociokulturella normer är den största bidragande faktorn till dålig självkänsla och skev självbild – vilket i sin tur kan leda till depression, ångest och ätstörningar. Jag vågar påstå att de flesta kvinnor i vårt land har någon form av fixering kring mat. Det behöver inte vara allvarligt, så att det påverkar vardagen, men det är ett symtom på den dåliga självkänslan – som mynnar i en snedvriden bild av hur man ”ska” vara. Män är inte heller odrabbade; här är det ett muskulöst ideal som råder.  En normal vikt accepteras inte utan man ska ha någon sorts superkropp. Man tror att 10 miljoner kvinnor och 1 miljon män har anorexia, och 25 miljoner människor har bulimi.

Det pratas mycket om det sjukt smala idealet som inte bara är ohälsosamt utan även omöjligt att uppnå – men faktum är att det pågår en våg av förändring. Vi är många som har tröttnat på situationen och gör någonting åt det. Till och med i Hollywood ser vi detta och det kommer fler och fler normalviktiga personer i filmer och TV-serier.

Följ med Livskick mot strömmen och in i nya normer där du får vara som du är. Vi vill ha en norm som är hälsosam och lätt att nå upp till. Våga acceptera din kropp som den är när du går till stranden. Älska dig själv som du är nu innan du börjar göra förändringar i kost och motion. Självkänsla grundar sig inte i hur du ser ut, utan hur du ser på dig själv.

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>