Dennis drabbades av ångestattacker: ”Det blev en ond cirkel av undvikande”

Livskick har träffat Dennis, 29, som beskriver sig som ”en riktig Svensson-kille som jobbar med IT och spelar korpfotboll”. För två år sedan drabbades Dennis av panikångest kort efter att han genomgått en jobbig separation med sin sambo. Första gången han fick en panikattack var i kön på ICA och symtomen var så allvarliga att han tvingades söka hjälp på en akutmottagning.

Bild: Pixabay

Bild: Pixabay

Vad var det som hände den där gången?

—Jag hade gått till affären för att handla några småsaker, jag mådde helt okej när jag kom in, men efter en stund började jag känna mig yr och liksom som om det runt omkring inte var riktigt verkligt. Sedan började hjärtat slå jättesnabbt och jag fick nästan som svimningskänslor. Min första tanke var att jag drabbats av ett allvarligt hjärtfel! Jag lämnade mina grejer på bandet och på något sätt så tog jag mig ut från affären och hem. Varför jag inte sa något till någon inne på ICA fattar jag inte så här i efterhand. Väl hemma så försökte jag lugna ner mig, men hjärtat bara slog och slog. Jag har en pulsmätare hemma som jag satte på mig – big mistake, pulsen var jätte, jättehög, vilket bara gjorde mig ännu mer stressad. Jag blev så rädd att jag åkte till akuten. När jag kom in blev jag uppkopplad på EKG och fick göra en massa andra undersökningar. Efter ett par timmars väntan kom det en läkare som började prata med mig om panikångest.

Hur kändes det att få höra att du hade panikångest?

—Konstigt. Jag hade aldrig haft en tanke på att jag skulle kunna få panikångest, det kändes faktiskt inte bra alls. Jag hade svårt att ta diagnosen på allvar och var först ganska rädd att de hade missat att jag var sjuk på något annat sätt, alltså sjuk ”på riktigt”.

Vad hände sedan?

—Det dröjde tyvärr ganska länge innan jag sökte hjälp. Jag hade som sagt svårt att acceptera att jag hade fått panikångest. Jag tyckte att det var pinsamt att jag drabbats av psykisk ohälsa på grund av att min tjej lämnat mig, jag kände mig svag och fånig. Samtidigt så fick jag allt tätare panikattacker och det blev till slut så pass jobbigt att jag drog mig för att gå ut. Det blev en ond cirkel av undvikande: Jag mådde naturligtvis bara sämre av att jag isolerade mig, men var så rädd för att få en panikattack bland folk. Vändningen var när min mamma konfronterade mig, hon har varit en klippa och var den som till slut fick mig att ta emot hjälp.

Vilken typ av behandling har du fått mot panikångesten?

—Jag har gått i kognitiv beteendeterapi (KBT) och jag äter fortfarande SSRI-preparat (selektiva serotoninåterupptagshämmare, ett slags antidepressivt läkemedel, reds anmärkning). Terapin gick ut mycket på att jag gradvis skulle utsätta mig för ångesten och rädslan för attackerna. Det var väldigt bra tycker jag.

Vad har du för råd att ge till den som drabbats av panikångest?

—Vänta inte med att söka hjälp eller berätta för anhöriga. Det var hemskt att vara ensam med ångesten och jag önskar att jag hade berättat för någon på en gång.

Hur mår du idag?

—Otroligt mycket bättre. Inte som innan jag fick panikångesten, men bättre och bättre. Jag lever i en ny relation och har även återupptagit mycket av det sociala liv som jag levde innan panikångesten, det känns jättebra.

(Dennis heter egentligen något annat)

Detta var andra delen i Livskicks serie om ångest. Den första delen som handlar om GAD (generaliserat ångestsyndrom) hittar du här:

Med hjärtat i halsgropen – om att leva med GADOm panikångest


Panikångest innebär att den som är drabbad få plötsliga och oförutsedda ångestattacker med exempelvis hjärtklappning, yrsel, tunnelseende, svettningar och/eller frossa. Symtomen är ofta av väldigt fysisk karaktär och kan kännas mycket obehagliga. Panikattacker är dock, trots det kraftiga obehaget, ofarliga och går alltid över. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är den behandlingsmetod som i första hand rekommenderas vid panikångest. I andra hand finns antidepressiva läkemedel (SSRI eller SNRI-preparat) att tillgå.


Här kan du läsa mer om panikångest:
Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>