”Det är starkt att vara sårbar” – Intervju med författaren Emelie Loxi

”Att gå sin egen väg” är något som i dagens samhälle lyfts fram som eftersträvansvärt. Samtidigt gör media och trender det svårt för många av oss att hitta den där vägen, genom att kanta den med höga krav och perfektionistiska ideal. Vi på Livskick vill ändra på detta, och vara en kanal för att må bra i mediabruset –  och vi är tack och lov inte ensamma. Här möter vi frilansjournalisten och författaren Emelie Loxi, en person som faktiskt går sin egen väg – och vill hjälpa dig att göra detsamma.

Omslag_EDFD

Emelie Loxi är utbildad journalist och har arbetet som frilansskribent. I april kom hennes roman ”En dröm från att dö” (Hoi förlag) ut. Boken, som vänder sig till unga vuxna, handlar om psykisk ohälsa, kärlek och drömmar. Den fiktiva historien kretsar kring ungdomarna Zack och Ellen och är ett porträtt av två älskande människor, vars mentala ryggsäckar är lika stora som deras drömmar. Emelie presenterar i boken ett annat sätt att vara ung, än det som ofta synliggörs. Berättelsen är fiktiv, men bygger på egna erfarenheter av att leva med depression och ångest.

Hur kom det sig att det blev en bok?

—Jag har under många år skrivit längre texter i syfte att skriva ett helt manus, men aldrig lyckats. När jag som tonåring mådde dåligt skrev jag ofta dagbok för att orka hantera min depression och alla negativa tankar. Hur jag skrev och uttryckte mig i mina dagböcker har legat till grund för hur jag har skrivit manuset.

Det fanns hela tiden en tydlig tanke med boken:
—Målet med boken var dels att synliggöra psykisk ohälsa och visa att den som drabbas inte är ensam. Vi är många som mår dåligt men hel del lider i det tysta. Så ska det inte behöva vara. Jag ville även visa att den drabbade är så mycket mer än sina psykiska besvär. Bara för att man mår dåligt innebär inte det att man slutar drömma och älska. Ytterligare en faktor jag ville lyfta var att det går inte att se vem som drabbas av psykisk ohälsa. Det kan drabba vem som helst. Psykisk ohälsa har inte bara ett ansikte.

Har boken uppfattats på sättet som det varit tänkt?

—Jag upplever att min bok har mottagits väl bland läsare. Många hör av sig och berättar att de känner igen sig mycket i det jag skriver om. Det betyder så mycket att få ta del av läsares åsikter och kommentarer!

Som vanligt bjuder dock ställningstaganden in till motreaktioner:
—Det finns personer som inte vill/orkar/vågar förstå psykisk ohälsa och dessa kan också kommentera saker i sociala. Tack och lov är de få! Det handlar ju i grund och botten om okunskap, att man inte förstår andra, för att man helt enkelt inte vet vad personen i fråga går igenom.

Vi på Livskick ser oss som en ”motståndsrörelse” mot alla krav övrig media lätt lägger på oss. Kan du identifiera dig med den tanken?

—Ja det kan jag absolut göra! Jag tycker det är så himla viktigt att lyfta denna fråga. Media styr otroligt mycket över vad vi människor ska läsa och ta del av, både i text- och bildmaterial. Jag har själv arbetat som frilansjournalist och vet vilken makt media har. Just psykisk ohälsa är ett område som tyvärr inte alltid uppmärksammas tillräckligt. Egentligen är det väldigt märkligt med tanke på rådande hälsotrend, som enligt min mening snarare har slagit över i en ren hälsohets. Visst är det bra att uppmuntra sunda vanor, men det är också viktigt att få känna att man duger som man är, utan att behöva jaga kalorier på tallriken eller träna fast man egentligen inte känner för det.

Vad tror du är det svåraste med att växa upp i dagens mediaklimat?

—Att våga hålla fast vid det man tror på och gå sin egen väg. Att inte förlora sig själv i jakten på att duga. Här handlar det även mycket om frågor kring självkänsla. Jag har själv haft en väldigt skör självkänsla, både som tonåring och vuxen. Min osäkerhet har ofta gjort att jag har låtit andra personer göra valen åt mig, för att jag helt enkelt har trott att jag inte är stark nog att välja själv. Därför tycker jag att det är så viktigt att lyfta fram de personer som har svårt att göra sin röst hörd. Det kan vi i vuxenvärlden hjälpa de unga med!

Emelie ser sig själv som en av dem som aktivt kan göra skillnad:
—Jag försöker både genom mina texter och sociala medier att uppmuntra till att våga göra som man själv vill. Att visa att det är starkt att vara sårbar; Det är starkt att våga visa sig svag och sätta ord på hur man känner.

Tror du det finns några nackdelar med det du – och vi på Livskick – gör, när vi lyfter sårbarheten och psykiska problem som vi gör?

—Jag är ju som alla andra en del av medialandskapet. Ibland oroar jag mig över hur läsare tar emot mina texter. Det är viktigt för mig att inte bidra till sådant som triggar igång ett destruktivt beteende, samtidigt vill jag inte visa en perfekt yta utan förmedla en mer balanserad bild, med såväl roliga inslag som psykiska bakslag.

Just balansen är något Emelie betonar, både i boken och på sociala medier:
—Har jag en skitdag så skriver jag det, men det ska ALLTID finnas en känsla av att hur dåligt du än mår så kan det bli bättre och att man inte är ensam.

Att arbeta bort den där känslan om att vara den enda i världen som har det svårt är en annan av hennes käpphästar:
—Jag tror mycket på att bygga gemenskap, att få andra som mår dåligt att känna att de inte är ensamma. Och för att bygga gemenskap måste vi prata om det. Tystnad skadar mer.

När du själv mådde dåligt, hur tror du att du hade tagit emot det stöd du idag försöker ge andra?

—Jag tror att jag hade uppskattat det väldigt mycket. Allting som jag producerar gör jag med utgångspunkt att den ”unga Emelie” ska kunna hämta kraft och inspiration. När jag var tonåring pratade man nästan aldrig om psykisk ohälsa, vilket gjorde att jag sällan vågade signalera till omgivningen hur dåligt jag faktiskt mådde. Det vill jag inte att andra ska behöva gå igenom.

Vad är din optimala framtidsvision; vad önskar du åstadkomma genom att arbeta som du gör?

—Att vi får ett samhälle som är öppet och förstående för personer med psykisk ohälsa. Jag önskar att vi kan bli bättre på att lyfta fram olika slags personligheter, inte bara de som hörs mest. Jag vill visa att det är starkt att vara sårbar och våga säga att man mår dåligt. Alla kan drabbas av psykiska besvär och det är ingen annan än du själv som har rätt att säga hur du mår.

Hur ska vi bli fler i denna motståndsrörelse?

—Prata om det! Var inte heller rädd för att ställa frågor om det är något du undrar över eller inte förstår. Våga fråga dina nära och kära hur de verkligen mår. Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter, i större eller mindre utsträckning. Det gör skillnad. Tillsammans gör vi skillnad.

Läs mer om Emelie, hennes bok och följ hennes blogg på emelieloxi.se eller följ henne på Instagram: @emelieloxi

Mer att läsa

4 kommentarer

  1. 3

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>