Det handlar inte längre om folkhälsa

Jag är trött på kolhydrater. Så obotligt trött på dem att jag vill spy. Nej, jag pratar inte om pasta, bröd och socker. Jag pratar om debatten kring dessa stackars näringsämnen. Det diskuteras mycket kring hälsohets, men den riktiga hetsen handlar fortfarande om vad man ska och inte ska äta. Jag veeeeeet att det här har tagits upp otaliga gånger i diverse medier, även här på Livskick, men jag vill ändå fortsätta älta ämnet lite. 

ID-10024777

Ja, folkhälsan står på spel och överviktsproblematiken är lika överhängande som de muffintops alla febrilt försöker banta bort. Men att göra diskussionen om kolhydraternas vara eller icke vara till ett krig utan dess like är faktiskt rätt patetiskt. Om nu målet är att svenskarna ska bli av med sin övervikt borde det väl vara rimligt att det finns många sätt att klara av det på? Om målet är viktminskning, och därmed ökad hälsa, vore väl det gemensamma intresset vara att det sker, oavsett syn på kolhydrater? Men det slutar ju inte där.

Att dietister och andra personer som är skolade på universitet och högskolor blir förlöjligade, hatade och uthängda är i mina ögon ett tecken på att det faktiskt inte alls handlar om folkhälsa. Det handlar inte om Sveriges bästa. Det handlar snarare om att den grupp människor som ”hittat frälsningen” i att utesluta kolhydrater ur sin kost måste få bekräftelse att de har rätt. Oavsett mål eller syfte vill de ha rätt. De vill ha rätt gentemot ”etablissemanget”, Livsmedelsverket och Staten. De vill ha rätt gentemot alla som någonsin ifrågasatt deras ståndpunkt.

Jag intresserade mig för den här debatten när den kom och ett bra tag efter det. Men som kostvetare (ja, på universitetet, så hata mig) vet jag att det inte går att säga varken eller. Det finns forskning som visar att medelhavskosten är den bästa. Nästa studie säger att det är bäst att utesluta kolhydrater. Nästa att det bara handlar om kalorier. Och jag kan säga så här: Jag bryr mig inte. För det spelar ingen som helst roll. Varje individ har ett individuellt behov, så enkelt är det.

Jag kanske har andra ”glasögon” på än andra, så du får förlåta mig om jag trampat dig på tårna. Anledningen till att jag tappat intresset ligger egentligen inte i ämnet i sig, utan i att det finns viktigare saker att diskutera.

Det finns nämligen större hot mot folkhälsan är kolhydrater, my friends.

Det är löjligt att det finns människor som spenderar sina dagar med att häckla. Det försämrar ju bara folkhälsan. Gör något vettigt med din tid så kanske vi tillsammans kan öka den svenska folkhälsan istället. Om det nu var folkhälsan det handlade om.

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

2 kommentarer

  1. 2

    Väl rutet Johanna!

    Som sjuksköterska har jag läst såväl fysiologi som näringslära och kroppen behöver en del kolhydrater för att effektivt kunna bränna fett. Det vi alla däremot skulle må bra av är att dra ner på de uppenbara kolhydraterna. Många av oss (jag själv inräknat) äter långt mycket mer kolhydrater än våra kroppar gör av med. Personligen följer jag ingen diet då jag inte tror på sådana. Jag lever lite enligt Stefan Rössners devis, att man kan äta allt, men inte jämt och alltid så mycket. Om man förbjuder sig själv någonting så blir det genast oerhört jobbigt och svårt att motstå frestelser.

    Mat ska vara njutningsfullt och ge bra energi. Det är så urbota dumt att döma andra för vad de äter eller inte äter.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>