Diskriminerade tonåringar har sämre hälsa som vuxna

Att bli diskriminerad är en jobbig känsla, både för kropp och själ. Nu har forskare kunnat visa att känslan dessutom ackumuleras och rent biologiskt leder till sämre hälsa i livet – speciellt om du utsätts som tonåring.

diskriminering

När du känner dig utsatt ökar dina nivåer av stresshormonet kortisol – för att göra dig redo att ”fly eller slåss”. Denna effekt har sedan länge kunnat bevisas i faktiska situationer där en person blir offer för diskriminerande ord eller handlingar, men först nu har forskarna tittat på vad som sker hos sådana personer över tid.

I normala fall har vi en kortisolcykel där hormonet ökar på morgonen, för att vi ska få energi till dagen, och minskar framåt kvällen, för att vi ska kunna komma till ro och somna. Störs denna rytm ofta, eller ligger kortisolnivån mer plan, leder detta till dåligt mående. Ökad trötthet, sämre mental hälsa och hjärtsjukdomar är alla hälsoeffekter som kan kopplas till en dåligt fungerande kortisolrytm.

I en ny långtidsstudie har forskarna kunnat bevisa att diskrimineringens påverkan på våra kortisolnivåerna faktiskt blir bestående – speciellt i de fall en person ofta blir utsatt under de känsliga (såväl psykologiskt som fysiologiskt) tonåren. Man har via forskningen kunnat visa att personer som vid 12 års ålder och framåt upplever återkommande diskriminering – på grund av kön, ålder eller utseende o.s.v. – har sämre hälsa än övriga 20 år senare.

Detta är den första studie som visar rent biologiska effekter av diskriminering över tid.

Källa: Northwestern University

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>