Distracted Living: vad i ditt liv är viktigt?

Jag gick sedvanligt igenom mitt nyhetsflöde när ögonen svepte över en titel. ”Putting the Brakes on Distracted Driving” hette artikeln. Men jag läste det av misstag som ”Putting the Brakes on Distracted LIVING” och efter att jag tittat en extra gång och konstaterat att jag hade fel, började tankarna snurra. Distracted Living är ju ett stort problem!

distraherad, problem, livsstil, upptagen, multitasking, onödigt, tankemönster, uppmärksamhet, destruktiva, fokus, viktigt, hund, boll, ytligt, livet, tänka

”Putting the Brakes on Distracted Driving” innebär alltså att man försöker få folk att sluta använda mobiltelefoner samtidigt som man kör bil. Men Distracted Living är precis det vi håller på med ibland. En distraherad livsstil alltså. Inte bara det att vi inte är i nuet och gör tusen saker samtidigt – utan att vi låter livet bara rusa förbi medan vi håller oss upptagna med onödiga saker.

Det jag främst pratar om är tankemönster. Onödiga saker är i det här fallet tankar som tar onödig plats. Vi bär alla på dem. Tankar som att du inte duger. Att du måste prestera mer. Att du inte är smal nog eller tränar tillräckligt mycket. Tankar som distraherar dig från det som faktiskt betyder något.

De lurar dig genom att ta din uppmärksamhet. Ditt fokus skiftas från det som är viktigt, till det som bara är vackert på utsidan. Ungefär som när en hund blir förtrollad av en boll – den ser bara bollen för dess instinkt är att fånga den. Trots att ägaren ropar efter hunden och vill ge den kärlek, ser hunden bara bollen. Och en boll är oförmögen att ge någon kärlek.

Tankar som dessa är inte bara distraherande – de är destruktiva.

De stjäl från dig. De stjäl energi, lust, motivation, självkänsla. De stjäl din hälsa ifrån dig.

Du vet vilka tankar jag menar; de som trycker ner dig och får dig att må dåligt. De kan också vara förklädda som ”inspiration” eller ”välvilja” – som att komma i form eller vara en bättre mamma eller pappa. Det kanske ligger någon liten sanning i de tankar du bär på – men när tankarna tar över och påverkar din självkänsla, ditt inre värde… är det dags att sätta stopp för dem. Då är de bara där för att distrahera dig.

Tänk efter en stund. Vad i ditt liv är viktigt? Är det att passa in? Att vara omtyckt? Att känna att du har en snygg kropp? Är det att du får hjälpa dina barn att växa upp till trygga individer? Att du gör något gott för någon annan? Eller är det att själv vara till freds med din vardag, dina beslut, ditt liv…? Oavsett vad det innebär.

En distraherad livsstil som den jag beskrivit ovan leder aldrig till förbättrad hälsa eller självkänsla. Det leder bara till dåligt samvete och ångest. Byt ut de tankarna mot tankar som är uppbyggliga, som säger till dig att du duger. Att du är bra, fin, vacker, snabb, stark, godhjärtad, effektiv, öppen – eller vad du än vill applicera på dig själv. Jag lovar att du redan är det du vill vara. Därifrån är det sedan lättare att bli ännu bättre, om du så önskar.

Bild: SXC

Mer att läsa

4 kommentarer

 1. 2

  Åh så bra skrivet!

  Detta är bland det svåraste som finns. Och det är tyvärr någonting bland det viktigaste som finns i livet (enligt mig).
  Jag har övat länge (läs: 1½ år) på detta och lyckas ändå inte alltid. Det är SÅ viktigt att man är närvarande i det man gör. Vad har vi annars att berätta för våra barnbarn eller bekanta?
  ”Jag hoppade fallskärm när jag fyllde 30” (men jag tänkte hela tiden på hur jobbigt det var att vi inte hann med storstädningen inför helgens bjudning)
  eller
  ”Kommer du ihåg hur mycket det regnade när vi gifte oss?” (istället för hur vackert du skrev dina löften till mig).

  Fokusera på rätt saker i livet, det kommer man långt på i själen.

  Fredagskram <3

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>