Ditt värde beror inte på om du lyckas (5 steg till en hållbar förändring)

Nu har vi återvänt till vardagen och de vanliga kallpratsfraserna är avverkade. Vi som hade så storslagna planer för sommaren: ”Den här semestern ska jag träna alla dagar. Den här semestern ska jag inte äta någon köpeglass (jag har ju köpt den där boken med alla LCHF-desserter). Den här sommaren ska vi vara så där spontana och ta med barnen på Grönan/Liseberg/Tivoli och de kommer ha så kul.” Men…

augusti

Det blev bara en löprunda och två Corepass på vardagsrumsgolvet. LCHF-boken ligger fortfarande oöppnad och jag har fått ett brev från GB Glace med premieguldmedlemskortet som man får när man handlat glass för mer än 2000 kronor. Dagen på Grönan/Liseberg/Tivoli var grådassig och barnen börjde bråka redan på vägen upp. Sedan var de skitsura hela dagen. Och spontaniteten… ja. Det gick väl som vanligt. Det mest spontana var när jag valde Ben & Jerry’s nya smak istället för Piggelin.

Men nu, nu blir det omtag. Nu när semestern är slut ska jag ÄNTLIGEN ta tag i det här med maten och komma igång med träningen och starta upp på jobbet och starta igång barnen och sälja bingolotter till idrottsföreningen och…

Det blir en väldans massa nya rutiner och vanor i ditt liv och med en hel del bloggar, tidningsfrågespalter och omklädningsrumsskvaller kan jag nästan garantera att det inte kommer att hålla. Missförstå mig inte. Jag uppmanar Dig absolut att identifiera områden i Ditt liv som Du vill förändra eller justera men det finns bra och mindre bra sätt att genomföra förändringar.

1. Vad vill du?

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – vad vill du Egentligen? Är det du som vill lägga om kosten och börja träna eller är det vad du tror att du borde vilja göra?

2. Tänk igenom

Ta dig tid att tänka igenom: Vad du vill ändra, varför du vill ändra det och hur du ska genomföra förändringen.

3. Prioritera

Prioritera och finfördela, börja med små steg. Först ska jag skapa vana att gå upp 30 minuter tidigare. Sedan bara äta glass på lördagar. Sedan…

4. Ta det inte personligt

Vi har en tendens att sammankoppla ”misslyckanden” med vårt egenvärde. Det är inte ett misslyckande att du inte får ihop dina tre träningstillfällen i veckan för att barnet är sjukt eller det blev för mycket på jobbet. Det är inte heller ens ett misslyckande att de missades för att du inte ville, men då kanske du borde se över punkt 1 – varför ska du träna tre gånger i veckan?

Bara för att jag inte kan ändra mina tankebanor på en vecka är inte jag mindre värd för det. Det är min inställning eller min motivation som brister. Inte mitt värde.

5. Låt det ta tid

Det pratas ofta om hur lång tid det tar att ändra en vana och en vanlig siffra som förekommer är 21-28 dagar. Psykologiskt.se skriver följande:

” Det finns egentligen inga direkta bevis för några exakta nummer alls. Just 21 dagar kommer förmodligen från en bok som publicerades 1960 av en plastikkirurg vid namn Maxwell Maltz, som la märke till att det tog i genomsnitt 21 dagar för de som genomgått en amputation att anpassa sig till förlusten av en kroppsdel. Han drog därför slutsatsen att det tar 21 dagar för människor att anpassa sig till alla former av livsförändringar // När man sedan letade efter mönster i studien märkte man att det tog i genomsnitt 66 dagar för ett nytt beteendemönster att hamna på en platå, och bli så automatiskt och rutinmässigt som det någonsin kommer att bli (risken är ju ändå stor att de efter ett tag slutar med sina nya sunda vanor).”

Så om du har tre vanor du vill ändra tar det 84 (3X28) dagar. Om du börjar nästa vecka (vecka 35) är du omvänd om 12 veckor, dvs vecka 47. Och om du inte är det är du fortfarande en förbannat bra människa.

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>