Du klarade det! Men sen då…? Om att lova långsiktigt

På nyårsaftonsnatten stod du där och lovade. Du hade valt ditt löfte noga, satt ett mål du verkligen längtade efter att uppnå. Och du klarade det! Men sedan gick någon dag, eller två, eller livet. Blev det så bra som du tänkt dig…? Om inte, så kan det ha varit för att du aldrig tänkte på de där dagarna som skulle komma efteråt.

nyarslofte

När vi sätter upp ett mål eller avger ett nyårslöfte gör vi ofta det med bilden av hur fantastiskt det kommer att kännas att få infria det. För att nå ett mål känns ju ofta så; pulshöjande, härligt och lyckligt. Både för att målet ofta är något roligt och efterlängtansvärt i sig, och för att självförtroende får en riktig skjuts av att ha klarat av något man föresatt sig. Det är underbart att stå där vid mållinjen – oavsett om det är en bokstavlig sådan efter ett maraton du länge velat klara eller en mer subtil variant i form av en övervunnen rädsla eller en prestation på jobbet.

Men vad vi ofta glömmer att tänka på är att tiden fortsätter att gå, även efter att linjen är korsad. Den första high-five-galna lyckan lägger sig ganska snart och du vaknar till en ny dag. Den där dagen som sällan visas i filmerna – efter det storslagna bröllopet, den vunna matchen eller den lyckade presentationen. Det är när du inte längre befinner dig i extasen över ditt åstadkommande som de verkliga frågorna kan besvaras:

Är du fortfarande lycklig?

Kommer ditt liv vara annorlunda (och bättre) nu?

Är du rädd eller ångerfull?

Är du sugen på att fortsätta leva med ditt löfte?

Om målet du satt upp är något som på riktigt är meningsfullt för dig och ditt liv kommer svaren på dessa frågor vara positiva och hoppfulla. Om ditt mål däremot bara var en tillfällig lycko-topp, kommer du snart inse att det du klarat av kanske inte var så fantastiskt i längden. Du kanske får en fantastik bröllopsdag, når din målvikt, tar din examen. Men om du inte kan tänka dig ett livet som gift/smalare/yrkesarbetande riskerar du att bli besviken.

Så när du står där och vill lova guld och gröna skogar till dig själv: tänk inte på dagen då ditt mål är uppnått – tänk på dagen efteråt.

Källa: Psychology Today

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>