Egen müsli – godare, billigare & enklare

Är du en av dem som står vid müslihyllan och undrar vad du ska välja? Kanske kikar du lite förvirrat på innehållsförteckningarna och undrar om det kanske är lite för mycket socker ändå? Du fortsätter till den dyra hyllan och det slutar med att du köper en kanelmüsli för 50 pix. Det kändes kanske inte helrätt, men du ville ändå ha något för pengarna.

Jag gillar att ha god müsli på morgonen. Gärna med mycket nötter, frön och russin till. Men jag har tröttnat på att betala överpriser och dessutom innehåller många sorter inte alls så mycket nötter och frön som det är på bilden. Ofta är många också sötade för mycket för min smak.

Sedan ett tag tillbaka har jag börjat göra min egen variant. Fördelarna är många:

  • godare – du kan själv välja vad du vill ha i!
  • billigare!
  • enkelt!

Här kommer ett av mina recept, använd gärna ekologiska produkter.

Kokosmüsli à la Emilia

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en skål – i den lägger du:

  • 6 dl havregryn
  • 2 dl råggryn
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl hasselnötskärnor
  • 1 dl kokosflingor

I ett glas häller du i:

  • 1,5 dl varmt vatten
  • ½ deciliter rapsolja
  • 5 matskedar kokosolja (jag använder holistic)
  • eventuellt lite honung

Blanda om och häll i detta i skålen med de torra ingredienserna – blanda om ordentligt.

Smörj en plåt, som har kanter, med lite rapsolja och häll över müsliblandningen. Bred ut den så att den ligger jämnt över plåten och sen in i ugnen. Där ska den vara i 25-30 minuter, och rör om var 5-10 minut, så att den inte bränns – det är bra att ha uppsikt för ibland kan det gå snabbt till!

Den tid som du har lagt på att göra din egna müsli får du igen genom god smakupplevelse!

Tips! Russin lägger jag på när jag sen äter müslin, jag tycker inte de ska rostas i ugnen.

Foto: Emilia Arvidsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *