Elizabeth Gummesson – more than Good Enough!

Elizabeth Gummesson står redan på det boktorg som är i början av Allt för hälsan-mässan och jag agerar lite snabbt, för jag vet att det bara är några böcker kvar. Hon ser så snygg ut, framför allt så tindrar hennes ögon och jag tänker – hon har något i sig som gör att hon trivs.

Jag ber om en signering och byter några ord med denna författarinna som gjort succé med boken Good Enough (den kom i januari 2009, och den trotsar det faktum att böcker brukar ha kort livstid och fortsätter att sälja bra). En kvart senare sitter jag i stolen och väntar på att hon ska hålla en kort föreläsning om just detta tema – att vara bra nog.

Perfektionism, kontrollbehov och presentationsångest är aspekter som kanske många av oss känner igen, men inte riktigt vet hur vi ska hantera – det är några saker som Elizabeth tangerar. Publiken lyssnar och skrattar hjärtligt när Elizabeth beskriver sin resa till att nöja sig med ”good enough”. Det är inte ovanligt att just dramatiska händelser gör att vi omvärderar livet och börjar om från början. För Elizabeth var det också en fråga om att överleva – hon föll ihop på gatan för ca tio år sedan och fick åka in till Södersjukhuset i Stockholm. Där nånstans ändrade hon sitt förhållningssätt och även hur hon såg på omgivningen. Hon berättar om hur hård hon var mot sig själv tidigare och hur viktigt det var att göra rätt intryck på vänner och bekanta; middagar som planerades och genomfördes på ett perfekt sätt – varje gång. Det var inte två marshaller som fanns utanför dörren, utan 40. Allt för att vara perfekt. Hon träffar också på ömma punkter som det här med att man tävlar med sin omgivning och att ”ingenting duger”.

När hon sedan bestämde sig så var en huvudpunkt att konfrontera sina rädslor. Hennes beslutsfattande flyttades ner till magen och hon lärde sig att använda ett ord som vi alla känner igen och har känslor inför – det lilla ordet ”nej”. Det jag fann intressant, och dessutom sant, är detta med att vi säger inte bara ”nej” vi lägger också till en massa anledningar och förklaringar varför. Men när vi säger ja till något, då är det sällan vi motiverar det, eller hur? Där tyckte jag att Elizabeth verkligen fick fram kärnan i att respektera sin magkänsla och integritet utan att köra slut på sig själv.

De handfasta råden som jag tar med mig från halvtimmen med Elizabeth Gummesson är –

  1. Stärk dig inifrån – krasst: skit i omgivningen
  2. Det är okej att göra fel! Och att kunna ta det med humor är ett sätt. Dessutom lär man sig massor
  3. Good enough ska jag testa nu, för visst är det så att kraven är höga, även för mig som ska vara hälsoambassadör!
  4. Sätt dina behov på första plats och våga testa dina idéer!

Hela titeln på boken är Good enough – bli fri från din perfektionsim (Forum 2009). Kika gärna på hemsidan.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>