Elna Elwin – Allt för Hälsans starkaste!

Det är lördag eftermiddag på Allt för Hälsan 2012. Den gröna kettlebellen framför Elna Elwin väger 24 kilo. Hennes utmaning är att lyfta den under en timme, och målet är minst 500 gånger – en så kallad long cycle. Det är en otrolig prestation, och en stor publik väntar med spänning vid Stora Scenen. För varje repetition skänker Elna och Spartan Hälsoverkstad (där Elna arbetar) 10 kronor till Kronprinsessans Viktorias fond.

Räkneverket är på plats, och så även Janne Westerlund, som ska leda publiken och se till att Elna får det stöd hon behöver. Hon har själv valt den musik som ska spelas. Hennes team laddar upp med fläktar och snart är det dags.

Starten går och musiken är igång. Man kan inte låta bli att undra vad som försiggår i Elnas huvud – hon gör repetitionerna med en självklar disciplin och uthållighet. Tiden går, men skulle kunna stå still, Elna är i fokus. När hon river bort skinnslamsor från händerna och fortsätter, förstår man vidden av hennes prestation. Till sin hjälp har hon sin syster Elise som kommer upp på scenen och hjälper till med en sorts talk och vatten. Janne Westerlund ser tillsammans med konferenciern Magdalena Bibik till att hålla igång publiken. Applåderna kommer i vågor och en 22-kilos kettlebell finns tillgänglig utanför scen för dem som vill känna på vikten (som alltså väger två kilo mindre än den som Elna använder).

När räkneverket har passerat 400, och närmar sig 480 så kommer publiken igång på riktigt. ”Elna, Elna, Elna” ljuder det mellan varven. Elna har inte långt kvar, och när 501 repetitioner är gjorda på tiden 58:11 så jublar publiken – säkerligen Allt för Hälsans häftigaste, starkaste och modigaste prestation under de år som mässan funnits. Tänk att hon sammanlagt lyfte över tolv ton!

Namn: Elna Elwin
Ålder: 19 år
Prestation: lyfte 24 kilos kettlebell på tiden 58:11 (inofficiellt världsrekord)
Mer om Elna: vann VM i Chicago 2012
Kika mer på: www.spartantraining.se
Även: www.alltforhalsan.se

Läs även vår intervju med Magdalena Bibik här!

Foto: Christofer Lind

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>