En hjärtegärning – om ideellt arbete

Det pratas mycket om att hjälpa andra, om att ge åt den som inte mycket har. Det har blivit alltmer vanligt med gåvobevis för något välgörande ändamål under granen och i födelsedagskuverten. Tanken är god. Visst behöver vi måna om varandra – många människor har det väldigt bra, medan många andra har det väldigt svårt. Men för att dina pengar ska göra någon nytta behövs det också personer som gör lite mer än betalar: sådana som arbetar, utan betalning.

ideelltarbete

 

Ideellt arbete kan se väldigt olika ut, men gemensamt är att det handlar om att vilja göra något för någon annan. Ideellt arbete är också en vilja att göra något utan att få lön, utan att få något i utbyte. I den här artikeln berättar jag om mitt eget ideella arbete. Jag har även intervjuat Klara Sunder, som arbetar ideellt med att samla in saker till behövande som en del av en hjälpgrupp som finns på Facebook.

Ord om ideellt arbete

Jag kastade ut frågan på sociala medier om vad ideellt arbete är och hur det skulle kunna förklaras. Det här är några av svaren:

 • ”Ett arbete man gör för att man tycker att det är kul och som man inte får betalt för”
 • ”Kul jobb på fritiden utan att ta betalt”
 • ”Något man gör frivilligt, utan betalning, för att man tycker det är kul, angeläget eller att det behövs”
 • ”En hjärtegärning med ”betalning” i form av uppskattning och välbefinnande för en själv”
 • ”Arbete som utförs för en organisation/förening utan ersättning”
 • ”Att engagera sig utan ekonomiskt vinstsyfte men med mänskligt vinstsyfte – både personligt hur man växer som person samt för dem man eventuellt hjälper”
 • ”Ideellt arbete för mig är när du vill och kan hjälpa dina medmänniskor utan att kräva någon lön för det, helt enkelt att arbeta med hjärta och själ för att hjälpa till att göra världen till en lite bättre plats för alla”

Om engagemanget

Att engagera mig ideellt är något jag hade ett intresse för redan under ungdomstiden. Jag var under tiden engagerad i Röda Korset där jag brukade svara i en stödtelefon. Mitt ideella arbete består idag av två delar: ett arbete som kontaktperson för en lokalavdelning i Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar, och ett engagemang som handlar om att vara med och samla in kläder och andra saker till behövande i Luleå med omnejd.

Att jag ville engagera mig i Frisk & Fri startade som smått redan när jag själv var sjuk i ätstörningar. Jag kände att jag ville engagera mig och göra något för andra – men till en början hade jag för bråttom och uppmanades att återkomma när jag hade blivit helt frisk själv. Min hemstad Luleå saknade en lokalavdelning så att starta en var min främsta drivkraft. Jag var ivrig att komma i kontakt med föreningen, men väntade tills tiden var inne för mig att engagera mig. Att först ta hand om sig själv är viktigt för att orka finnas för andra. Just därför har föreningen Frisk & Fri som regel att den som vill bli mentor i föreningen ska ha varit frisk från sin sjukdom i minst två år. Engagemanget som kontaktperson I Frisk & Fri innebär bland annat att jag ansvarar för en jourmail dit bland andra drabbade och närstående vänder sig. Jag har också tillsammans med min man en stödtelefon för närstående, håller föreläsningar och medverkar ibland i media. Jag har en dröm om att utveckla vår lokalavdelning till något större än den är idag, men för att detta ska bli möjligt krävs det fler ideella krafter.

julklappsutdelning

Bild: Privat

Klara Sunder är engagerad i gruppen Medmänniskor i Luleå som är en hjälpgrupp på Facebook för människor som har ett behov av stöd och hjälp. Hon har tidigare varit aktiv inom andra Facebook-hjälpgrupper, samt olika föreningar och organisationer, och hon tror att hon kommer att vara mer aktiv när hennes barn blir äldre. I gruppen på Facebook har Klara rollen som en av administratörerna på sidan, vilket innebär att hon är mycket aktiv med att lägga ut sökningar, svara på inlägg och på personliga meddelanden både från människor som vill skänka saker och från människor som söker hjälp. Klara tar emot gåvor i hemmet, sorterar och fördelar dessa dit de ska vidare. Gruppen har också en lokal som är bemannad med jämna mellanrum.

Klara förklarar att hon engagerar sig i detta för att det finns så många som inte har samma ekonomiska förutsättningar som hon själv:
—Genom detta arbete inser man också hur bra man själv har det och hur mycket man har att vara tacksam över.

För mig, som har samma roll i gruppen som Klara, är det givande att veta att vi medverkar till att andra kan få vardagen att bli lite lättare. Det här arbetet har gjort att jag känner större tacksamhet till hur bra jag och min familj har det. Jag har fått en större insikt i hur olika förutsättningar vi människor har det, att det till exempel är långt ifrån en självklarhet för alla att ha råd att köpa födelsedagspresenter till sina barn eller att ha råd att låta barnen bjuda hem kompisarna på födelsedagskalas. Hemma vid köksbordet pratar vi om olika förutsättningar och jag tycker mig höra en ökad förståelse för detta hos mina barn.

Om att aldrig bli färdig

Ibland när det talas om ideellt arbete ser jag en bild av att man aldrig blir färdig träda fram – och visst ligger det mycket sanning i den bilden. Med mitt eget ideella arbete känner jag ofta att jag aldrig blir klar, det finns alltid något mer jag skulle kunna göra. För att orka fortsätta att engagera mig ideellt krävs det att jag klarar av att begränsa mig och att faktiskt vara nöjd med det jag åstadkommit, istället för att tänka på allt det jag inte hunnit med. Om jag inte är rädd om mig själv och min egen hälsa kommer jag inte heller orka finnas till för andra.

Det är också viktigt att jag påminner mig om vad som är verkligt viktigt för mig. Det händer även att mina nära gör mig medveten om hur mycket jag ibland verkligen går in i det ideella arbetet, vilket ibland betyder att jag inte hinner med annat som jag egentligen både skulle vilja och skulle behöva få gjort. Det är inte lätt att vara engagerad och vilja göra mycket under sin vakna tid. Klara beskriver det här så bra:
—Nej, man blir inte färdig. Och det gäller jobb, ideellt arbete och intresse. Man vill alltid göra mer. Men veckan har bara 7 dagar med 24 timmar och det gäller att man sätter sig ner och funderar ut själv vad man vill göra på dessa timmar. Vad är viktigast för mig?

Klara utvecklar sina tankar och förklarar att det handlar om att planera och att vara disciplinerad. Hon menar att man måste vara realistisk med hur länge saker och ting tar, så att man kan veta hur mycket man egentligen kan hinna med. Min erfarenhet säger mig att att det kan vara bra att lägga på lite extra tid, när man ska beräkna hur länge något kommer att ta.

Om att arbeta ideellt

Hur ska du då göra om du känner att du vill börja arbeta ideellt på något sätt? Naturligvis behöver du tänka igenom vad det är du vill ägna dig åt, alltså inom vilket område du vill engagera dig. Inom många områden finns redan organisationer och föreningar som du kan kontakta för att komma igång med ditt ideella arbete.

Kring att börja med ideellt arbete tänker Klara så här:
—Ofta är det ju något man brinner för och tycker är viktigt så det brukar inte vara svårt att komma igång, det svåra är att begränsa sig.

Vidare tror hon att många är rädda för att det ska ta för mycket tid och att det ska bli besvärligt, till exempel att hjälpa till i barnens idrottsföreningar:
—Det är viktigt att komma ihåg att man bidrar med den delen man har möjlighet till. Allas insatser är lika mycket värda och det är ingen tävling om vem som gör mest i en organisation eller förening.

Några tips från mig och Klara:

 • Tänk igenom innan du startar, vad du har möjlighet och vill att bidra med och hur mycket tid du vill lägga på det per vecka.
 • Prata med någon som redan jobbar ideellt inom det du är intresserad av. Ställ frågor – innan du säger ja till ett engagemang.
 • Börja småskaligt och utöka ditt engagemang allt eftersom, så att du i lugn och ro kan känna efter vad som passar dig och i vilken utsträckning du vill och orkar engagera dig.
 • Var ärlig och tydlig hela tiden – mot dig själv och mot dem som du ska arbeta tillsammans med.
 • Jämför dig inte med andra – utgå ifrån dig själv.

Ideellt arbete kan ge mycket tillbaka. Att få ett sms eller ett mail från någon jag hjälpt, med ord som förklarar att det jag bidragit med gjort skillnad är fantastiskt. Att veta att det där telefonsamtalet jag tagit faktiskt var viktigt för någon annan känns naturligtvis bra. Ord jag brukar använda då är att ge är att få, just för att det stämmer så bra. Jag blir påmind om innebörden av det påståendet med jämna mellanrum genom mitt ideella arbete. Att arbeta ideellt kan vara en väg till en rikedom som består av något helt annat än pengar.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>