En päronformad kropp kan betyda mindre risk för diabetes och hjärtsjukdom

Man har funnit fördelar med att samla mer fett runt höfter, lår och rumpa (i motsats till att samla på sig det runt midjan). Det är alltså mer fördelaktigt att ha en stor rumpa än en stor mage, när det kommer till diabetes och hjärtsjukdom.

Det handlar inte bara om att det är bättre att samla fettet bort från magen (fettet som finns runt magen har oftast ansamlats runt organen), utan dessutom att fettet som tenderar samlas i den nedre delen av kroppen är bra fett som skyddar kroppen i olika avseenden. Till exempel kan kroppen frigöra nödvändiga fettsyror vid hård fysisk aktivitet eller vid perioder av ”svält”, men denna funktion klarar fettet runt höfterna bättre.

Fettet som sitter runt midjan har en förmåga att vilja stanna kvar där. Detta fett brukar även orsaka att mer fettsyror flyter omkring i kroppen där det kan sätta sig på andra organ, vilket är förknippat med diabetes och hjärtsjukdom. Fettet runt höfterna fångar in fettsyror i långa loppet så att de inte kan orsaka skada i organen.

Fett på olika ställen av kroppen avger också olika sorters hormoner. Det som sitter runt midjan avger inflammationsframkallande molekyler, och inflammation i kroppen är starkt sammankopplat med både diabetes och hjärtsjukdom. Man misstänker att det finns positivt verkande hormoner som utsöndras från fettet runt höfterna, men det är ännu inte utrett.

Forskarna som skrivit denna rapport anser att skillnaderna man kan se i kroppsform hos män och kvinnor tydligt illustrerar fördelarna med en päronformad kropp. Män har oftast mer fett runt midjan medan de flesta kvinnor ansamlar sitt fett runt höfter och lår. Därför står männen under högre risk att drabbas av diabetes och hjärtsjukdom.

Man inser att det råder bristande bevis för att tillräckligt kunna uttala sig i området och att vi behöver en förståelse för hur kroppen faktiskt lagrar sitt fett och hur det används.

Dock utfärdas en varning – ju mer en kvinna går upp i vikt och ansamlas även mer fett runt midjan. Det gäller alltså ändå att sträva efter en normal vikt.

Källa: University of Oxford

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>