Enkel bönrätt med gult ris

Det här receptet är väldigt enkelt, billigt och snabbt och går dessutom hem både hos barn och vuxna som annars inte äter bönor. Det går även bra att äta denna rätt kall vilket passar ypperligt om man behöver ha mat med sig någonstans men inte kan värma den.

Ingredienser (räcker till ungefär sex personer):

  • rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk gurkmeja
  • ½ msk paprikapulver
  • 4 dl ris (gärna basmati)
  • 7 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 burk sojabönor
  • 1 burk kidneybönor
  • 1 liter frysta grönsaker av valfri sort (går givetvis bra med färska också, se bara till att de är lite mindre i storlek)
  • 1 dl creme fraiche av valfri fetthalt
  • 1-2 msk tomatpuré

Gör så här:

Hacka löken och fräs den i lite rapsolja på medellåg värme tills den är genomskinlig. Pressa i vitlöken och tillsätt gurkmeja, paprikapulver och ris. Fräs fem minuter, rör om då och då. Tillsätt vattnet och buljongtärningen och låt koka tills riset är klart (se förpackningen för tid).

Skölj bönorna noga, exempelvis i ett durkslag och låt rinna av under tiden.

Blanda ihop creme fraiche och tomatpuré i en liten skål.

Om grönsakerna är frysta, tina dem (helst i micron). Woka eller stek dem hastigt i olja tills de är genomvarma (därav är det bra om de inte är så stora). När riset är klart, tillsätt bönorna och grönsakerna och låt alltihop bli varmt. Häll upp allt i en större skål.

Servera rätten tillsammans med såsen!

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>