Ett gott skratt förlänger livet!

Det finns inget som är så smittsamt som skratt. Otaliga är de tillfällen som jag dragits in i dess eskalerande värld – ett leende som blivit till fniss som bytts till ett gapskratt. Har det velat sig riktigt illa har skrattet övergått till ett hysteriskt fult grymtande, liggandes i fosterställning på golvet, plågandes, med händerna för magen och tårarna rinnandes längs kinderna. Oförmögen att göra något annat än att vänta tills det avtar (japp! det är mitt ”fulskratt” jag pratar om). Ibland har det utlösts av att bara höra någon annan skratta.

Hur som helst. Forskning har visat att skrattet har många positiva effekter på oss människor. När vi skrattar utsöndras hormonet endorfin som stärker vårt immunförsvar och reducerar stress. Vidare tycks det lindra smärta, motverka utbrändhet och stimulera inlärningsförmågan.

Återupplivandet av det gamla uttrycket ”ett gott skratt förlänger livet” gjordes på 1960-talet när den amerikanska journalisten och författaren Norman Cousins skrattade sig frisk från en mycket allvarlig sjukdom. När Cousins inte blev bättre genom den traditionella medicinska behandlingen flyttade han in på ett hotellrum där han underhöll sig med att titta på roliga filmer. Skrattet hade inte bara en smärtlindrande effekter utan det visade sig även att hans sänka sjönk efter varje skrattstund. En effekt som var bestående. Skrattet i kombination med stora doser av C-vitamin ledde så småningom till att han blev frisk och kunde återgå till sitt arbete.

Slutsatsen blir alltså att ett gott skratt tycks förlänga livet. Och om det mot förmodan inte skulle göra det, har vi i alla fall haft roligt på vägen!

Av Tanja Pitkänen

Bild: SXC

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>