Ett handplockat bär är mer än bara ett bär

Nu så här på sensommaren är det perfekt att bege sig ut i skog och mark för att leta efter naturens små guldkorn, nämligen bär såsom hallon, blåbär, hjortron, lingon och så vidare. För visst är det skönt att få gå ut med ett par bunkar, lite fika och kanske en god vän som sällskap och bara få njuta av naturens stillhet. Att man sedan kan få lite bär med sig hem är egentligen bara en bonus.

Bärplockning är bra för hälsan, delvis för att man kommer ut i naturen och andas frisk luft. Sedan går man ofta en hel del och får därför motion på köpet. Men det är inte bara den fysiska hälsan som gynnas utav bärplockning – jag skulle även vilja påstå att vi mår psykiskt bättre av att plocka bär. För vad rensar tankar bättre än att vara i den stillsamma naturen? Man kan inte annat än att stressa av när man sitter mitt i ett bärsnår med trädkronornas vajade och fåglarnas sång som bakgrundsljud. I vårt stressiga samhälle är det viktigt att få stunder då man kan koppla av helt och hållet. Kanske är bärplockning din väg till en avslappnad vardag?

Sysselsättningen är även ett ekologiskt, säsongsanpassat och miljövänligt sätt att stressa av på. Att man sedan kan fylla frysen med vitaminbomberna eller hälla ner dem i filen till frukosten gör väl bara gärningen ännu mer hälsosam.

Själv har jag alltid varit en bärplockare. Mina syskon och jag följde ofta med mamma ut för att plocka hallon, men förr var det nog mest fikan jag såg framemot. För lite fika är alltid uppskattat efter en stund i bärsnåren. Nu på senare år har jag lärt mig att uppskatta ensamheten ute i naturen på ett väldigt positivt och avslappnande sätt. Väl ute i snåren är det bara jag och naturen som kommunicerar. Sedan när jag kommer hem rensar jag gärna bären med sällskap för att sedan koka någon god sylt på skörden. På så sätt kan man njuta av godheterna hela vintern om man inte väljer att även fylla frysen med läckerheterna.

Så passa nu på att gå och plocka av det som finns i just dina skogar. Du kommer må gott av det och vad är ett bättre sätt att förlänga sommarkänslorna på än att ta fram sommarbären ur frysen så där på höstkanten?

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>