Få bättre självförtroende – bort med perfektionismen

Vi driver oss själva ofta hårt – vi vill inte bara vara perfekta på jobbet, utan även som maka/make, föräldrar, heminredare och kockar. Vid närmare eftertanke vill vi nog gärna genomföra perfekta träningspass också (speciellt om det är ett gruppass där vi har andra att jämföra oss med).

Låt det vara lite rörigt i livet!

Grejen med strävan efter perfektion är att det aldrig – aldrig – går att uppnå det. Perfektion är, till skillnad från ideal, krav som vi ställer på oss själva, och det fina med det är ju att vi kan välja att sätta vettiga mål istället (när vi väl klarat av att klättra ner ett par steg på kravskalan). Perfekt betyder fulländad. Vad är fulländad? Att man inte behöver utvecklas mer. Man är klar, avslutad, fullkomlig. Vem är det? Vem är ”avslutad”? Ingen är felfri, alltså är det helt omöjligt att vara perfekt.

Om perfektion är det vi eftersträvar, så hindrar det även oss från att kliva utanför bekvämligheten och våga – något som är nödvändigt för att kunna göra något bättre, uppleva något nytt. Om kravet på perfektion är styrande i våra liv kommer vi heller aldrig kunna utvecklas, eftersom det är genom misstagen vi lär oss, och blir bättre. Det är så vi får framgång. Så hur gör vi för att få bort perfektionismen i våra liv?

  • Ta till dig att perfektionism inte är något positivt, utan att det skadar din strävan efter framgång.
  • Inse att det är omöjligt att vara perfekt, och slösa inte mer tid på det.
  • Låt det vara lite rörigt i livet!
  • Öva på att improvisera! Du behöver inte alltid vara förberedd upp till tänderna, utan öva på magkänsla och intuition.
  • Var inte rädd för att göra fel. Ju mer misstag du gör, desto lättare blir det varje gång. Till slut minskar oron för vad andra ska tycka också.
  • Föreställ dig det absolut värsta som kan hända om du inte är perfekt. Är det realistiskt att det faktiskt kan hända, eller är det bara i ditt huvud?

Perfektionism dödar självförtroendet, och utan självförtroende får du ingen framgång.

Bild: Livskick

Mer att läsa

4 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>