Få försöker stoppa online-mobbing

Näthat och mobbing online är ett allvarligt och växande problem. Men om det ägde rum mitt framför dina ögon – skulle du då ingripa? Tyvärr är det få som faktiskt gör det, visar en nu studie. Forskarna hoppas att resultaten ska kunna bidra till bättre stöd i framtiden.

natmobbing

Forskare lät drygt 200 collegestudenter delta i ett chattrum, där en medstudent samtidigt blev utsatt för mobbing. Mobbingen var arrangerad och både ”mobbaren” och ”offret” spelade med, men det visste de övriga inte om. Och resultatet var skrämmande: endast 10% av deltagarna ingrep, genom att konfrontera den som mobbade eller hjälpa den som blev mobbad.

9 av 10 lät alltså övergreppen pågå mitt framför sina ögon.

—Resultaten gjorde mig besviken som människa, men inte förvånad som forskare, kommenterar Kelly Dillon, doktorand i kommunikation. Många tidigare studier har nämligen visat att individer ofta förhåller sig passiva när de i grupp ställs inför utsatta medmänniskor.

I resultaten fanns dock ljuspunkter: nästan 70% av deltagarna agerade indirekt genom att ge mobbaren eller det aktuella chattrummet dåliga recensioner i efterhand.

—De stod inte på sig mot mobbaren, men dömde ut honom efter incidenten och försökte i efterhand vidarebefordra information om vad som hänt.

Av dem som faktiskt ingrep var det vanligast att säga åt eller ifrågasätta mobbaren. En fjärdedel av dem som gjorde det använde förolämpningar. Några av deltagarna erbjöd istället offret hjälp, men detta var ovanligare. Någon gav den utsatte komplimanger, andra erbjöd teknisk support.

Ungefär 15% av deltagarna ingrep varken direkt eller indirekt (i efterhand). Forskarna bakom experimentet menar dock att dessa personer inte kan dömas allt för hårt – eftersom vi inte vet varför de inte gjorde något.

Efter studien, när deltagarna fick veta vad det hela egentligen handlat om, uttryckte många att de gärna hade velat ingripa, men inte vetat vad de skulle göra.

—Den situationen hamnar vi alla i ibland; vi är alla passiva observatörer någon gång, säger Dillon, som hoppas att forskningen kan bidra till att skapa tillfällen där observatörer får hjälp i att öva sig att ingripa. Ett exempel skulle kanske kunna vara att få fler att hjälpa offret, snarare än att attackera mobbaren.

—Om man som vittne tror att man måste konfrontera angriparen kan det kännas väldigt svårt. Däremot visar studien att det går lika bra att stödja offret, eller hjälpa honom eller henne bort från situationen – vilket kan kännas lättare.

Har du själv varit med om en situation online där du eller någon annan utsattes för hot eller hån? Ingrep du/någon annan?
Hade du velat ingripa/att någon annan skulle ingripa – och i sådana fall hur? Kommentera gärna här under artikeln!

 Källa: Ohio State University

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>