Facebooks nya knapp: ett klick för empati och stöd

Mark Zuckerberg (Facebooks grundare) har meddelat att man just nu utvecklar en knapp som visar att du sympatiserar med vänners statusuppdateringar – för att förbättra möjligheterna att visa varandra uppmuntran och stöd.

facebook

Det kommer inte att bli en ”ogilla”-knapp, vilket många användare frågat efter under flera år.
—Vi ville inte bara göra en ”ogilla”-knapp för vi ville inte att Facebook skulle bli ett forum där man kan rösta upp eller ner andra människors inlägg. Det är inte den typen av sajt vi vill skapa, förklarar Zuckerberg.

Han påpekar att det verkliga behovet är att kunna uttrycka empati:
—Om du delar något som är sorgligt, oavsett om det handlar om nutida händelser som berört dig, eller om en familjemedlem gått bort, så känns det kanske inte bekvämt att ”gilla” den uppdateringen.

Vissa experter säger att detta kan ha en väldigt positiv effekt för användarna, eftersom delningen av erfarenheter då har potential att bli mycker mer genuin – livet är inte alltid bara vackert, roligt och positivt. Förändringen kommer att bli speciellt meningsfull för personer som går igenom svårigheter: att kunna dela negativa känslor och få stöd från andra kan ge bekräftelse och hjälpa personen att hantera det som är svårt. Att få se att vänner reagerar kan påminna om att det finns ett socialt stöd. (Det kan dock finnas en baksida: att människor fastnar i sin egen smärta och negativa erfarenheter – och hamna i en ond cirkel där sympati skapar en ständig längtan efter tröst.)

Som en bonus kan den nya knappen leda till nya möjligheter för ideella organisationer och andra goda krafter i samhället som behöver människors engagemang, eftersom det ibland kan kännas fel att ”gilla” inlägg om människohandel, våld i hemmet, skeva kroppsideal, ätstörningar och andra viktiga ämnen.

Kommer det här hjälpa oss att vara mer genuina på Facebook? Det får tiden visa.

Källa

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>