Familjemiddagen förbättrar barnens matvanor

Barn äter mer frukt och grönsaker om de äter sina måltider tillsammans med resten av familjen – även om det bara är en eller två gånger i veckan. Den uppmuntran de får av att lära sig matvanor från föräldrarna och äldre syskon vid dessa tillfällen är tillräcklig för att täcka barnens behov av frukt och grönt, säger en brittisk studie.

barn, matvanor, mat, ätande, vanor, familj, familjen, föräldrar, syskon, påverkan, frukt, grönsaker, middag, familjemiddag,

Man undersökte hur hemmiljön och föräldrarnas attityder och värderingar påverkade barnen intag av frukt och grönsaker och fann att barnen åt mer av detta om föräldrarna också åt, och om föräldrarna skar upp frukten eller grönsakerna till barnen.

Även om det bara blir en måltid i veckan tillsammans hela familjen, så formas barnens matvanor. Genom att titta på hur föräldrarna eller de äldre syskonen äter, och vad de äter, är viktigt för att kunna skapa sina egna matvanor och lära sig tycka om maten.

De barn som deltog i studien och åt tillsammans med familjen (även om det bara var en eller två gånger i veckan) fick alltså i sig mer än vad som är rekommenderat i Storbritannien. Det var också märkbart att föräldrarna påverkade sina barn. Om föräldrarna angav att de åt frukt och grönsaker varje dag, så åt barnen i genomsnitt en portion mer (80 g) än de barn vars föräldrar angav att de sällan eller aldrig åt frukt och grönt.

Om föräldrarna alltid skar upp frukten eller grönsakerna till sina barn blev intaget i genomsnitt en halv portion mer (40 g), än om föräldrarna aldrig gjorde detta. Även barn vars föräldrar sa att de gjorde det ibland men inte alltid, åt en fjärdedels portion mer.

Författarna säger:

”Det moderna livet gör att hela familjen sällan sitter tillsammans runt middagsbordet, men de här resultaten visar att till och med bara en söndagslunch runt bordet kan hjälpa till att förbättra barnens kosthållning.”

Livsmedelsverket rekommenderar att barn mellan 4 och 10 år får i sig minst 400 gram frukt och grönt varje dag. Det motsvarar ungefär en frukt och två grönsaker. Detta är det dock få barn som får i sig.

Studien: ”Family meals can help children reach their 5 A Day: a cross-sectional survey of children’s dietary intake from London primary schools”; Meaghan S Christian, et al. Journal of Epidemiology & Community Health, Published Online First 19 December 2012; DOI:10.1136/jech-2012-201604; Länk till sammanfattning

Läs mer:

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>