Familjemiddagen gör att din tonåring mår bra

Att regelbundet äta måltider tillsammans som familj förbättrar den psykiska hälsan hos tonåringen, oavsett om de känner sig bekväma med att prata med sina föräldrar eller inte. 

familjemiddag, tonåring, barn och föräldrar, middagar, regelbundenhet, kommunikation, interaktion, hälsa
Forskning visar att tonåringar som deltar i familjemåltider känner mer tillit och är generellt mer känslomässigt stabila, än de som inte äter sina måltider tillsammans med familjen. Familjemåltiden skapar rutin, regelbundenhet och bra matvanor, vilket visats i tidigare undersökningar.I den här studien undersökte man relationen mellan hur ofta familjen åt middag tillsammans, och effekter på den psykiska hälsan hos fler än 26 000 ungdomar mellan 11 och 15 år. Man kunde se en positiv effekt hos dem som regelbundet åt middag tillsammans med sin familj, oavsett kön, ålder eller socioekonomisk status.

– Regelbundna middagar kopplas ihop med mindre förekomst av känslo- och beteendemässiga problem, större förekomst av känslomässigt välbefinnande, mer tillit och högre belåtenhet med livet. Vi blev överraskade av de konsekventa resultaten vi fick. Mellan att inte äta några middagar alls ihop, till att äta sju middagar i veckan tillsammans såg vi en förbättring i den psykiska hälsan för varje extra familjemiddag, säger Frank Elgar som är huvudförfattare i studien.

Familjemåltider är nyckeln för öppna interaktioner i familjen. Det är en naturlig plats för kommunikation mellan föräldrar och barn och även om man inte pratar särskilt mycket skapas en känsla av tillhörighet och värde, vilket är en viktig grund för den mentala hälsan.

Källa: ”Family Dinners, Communication, and Mental Health in Canadian Adolescents”Frank J. Elgar, et al. Journal of Adolescent Health.

Läs även: Familjemiddagen förbättrar barnens matvanor

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>