Fem recept med avokado till fredagsmyset

Avokado är en nyttig grönsak med mycket omättade fetter, och vitaminer och mineraler som betakaroten, kalium och magnesium. Dessutom finns det en stor variation på vad man kan göra med avokadon och här får du några idéer av oss och våra läsare som passar fint till fredagsmyset.

Bild: SXC

Avokado-, tomat- och mangosalsa

Skala, urkärna och tärna en mango och en avokado. Tärna fyra tomater. Kärna ur och hacka en jalapeño. Skala och hacka tre vitlöksklyftor. Blanda allting tillsammans med 1 dl färsk koriander i en skål. Blanda i 1 tsk salt, 2 msk limejuice, 1 dl hackad rödlök och 3 msk olivolja. Låt stå 30 minuter innan servering.

Recept: Johanna Arogén

Snabb kesoröra med avokado och tomat

Blanda 250 g keso, en avokado i bitar, en tomat, några chilimarinerade vitlöksklyftor, och lite olja från vitlöksburken. Fantastiskt gott!

Recept: Louise Öberg

Avokadosoppa

Skala och dela upp en potatis och en morot i små bitar. Koka upp 5 dl vatten, lägg i en tärning grönsaksbuljong, potatisen, moroten, 1 dl gröna ärter och en pressad vitlöksklyfta och låt koka ca 5-10 minuter tills grönsakerna är ganska mjuka. Ta bort kastrullen från plattan och mixa ihop allt med en stavmixer. Tillsätt avokado och kryddor (salt, svartpeppar, spiskummin) och mixa ihop allt. Klart att servera! (Se även här)

Recept: Johanna Arogén

Chokladmousse

Två mogna avokado (skalade och urkärnade), 2 msk raw (eller vanlig) kakao (eller mer om man gillar choklad), 2-3 dadlar, 1 tsk honung (valfritt) blandas i en skål och mixas till en slät mousse med en stavmixer. Servera med mosade hallon eller andra bär.

Recept: Jennie Olsson

Bild: Livskick

”Five-layer dip”

Fräs lite vitlök och tillsätt ett paket svarta bönor och lite tacokrydda och koriander. Låt bönorna svalna och häll dem i botten av en rund form. Gör en guacamole med avokado, salt, peppar och lägg ovanpå bönorna i formen. Hacka 2-3 tomater som blir nästa lager. Lägg på ett lager lätt crème fraiche. Hacka romansallad och lägg på. Sist lite riven ost. Servera med tortillachips. Se bilden ovan.

Recept: Yamini Someshwar

Energismoothie

För två glas: 5 dl tranbärsdryck, en avokado (skalad och urkärnad), ca 2 dl frysta hallon mixas i en mixer. Häll upp på glas.

Recept: Lina Abrahamsson

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *