Festlig tekaka på havre

Den här tekakan såg både torr och lite väl tråkig ut, men när jag satte tänderna i den så var den både smakrik, saftig och ja barnsligt rolig! Tänka sig att det visade sig vara värsta festbrödet eller varför inte till efter fotbollsträningen eller på skidutflykten? För det finns ju många tillfällen då ett gott och energirikt bröd kan passa perfekt!

tekakorDu behöver, för ca 10 st:

  • 5 dl havredryck
  • 4 dl fiberhavregryn
  • 1/2 msk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 150 g smör eller margarin
  • 25 g färsk jäst
  • ca 6-8 dl vetemjöl

1. Värm havredrycken till 50 grader och häll i havregrynen tillsammans med salt och sirap. Låt stå och svälla i en bunke i 20 min.

2. Smält smöret och rör ner i havregrynsblandningen.

3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.

4. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills det blivit en lös deg (du kanske inte alls behöver 8 dl vetemjöl så håll koll).

5. Jäs degen under bakduk i 30 min.

6. Knåda degen på ett bakbord och dela i cirka tio bitar. Kavla uta bitarna till 1 cm tjocka runda kakor.

7. Nagga kakorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 min.

8. Sätt ugnen på 225 grader.

9. Grädda i mitten av ugnen i 10 min.

10. Avnjut så fort som möjligt, tekakorna håller sig inte färska särskilt länge…

Receptet publiceras i samarbete med Dietistkompetens VB

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>