Fibrer och fullkorn minskar risken för tjocktarmscancer

Forskning har tidigare visat att man genom att äta fibrer och fullkorn minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt forskare i Storbritannien är en kost rik på fibrer även kopplat till en lägre risk för tjocktarmscancer.

fullkorn

För denna studie deltog nästan 2 miljoner personer. Den totala minskningen av tjocktarmscancer var inte stor, men det fanns ett tydligt samband mellan mängden fibrer som konsumerats och den procentuella risksänkningen.

Deltagarna rangordnades utifrån mängden fibrer de åt dagligen och jämfördes med dem med lägst intag. De såg då att varje 10-gramsökning av fibrer per dag gav 10 % minskning av risken för tjocktarmscancer. De tittade också på fullkorn (som havregryn, gröt, brunt ris och bröd gjort av mjöl med hela korn) och upptäckte att tre portioner (90 gram per dag) av detta var kopplat till ca 20 % minskad risk för samma sjukdom.

Även grönsaker och frukt innehåller fibrer, men forskarna fann ingen koppling mellan intag av detta och risken för tjocktarmscancer i denna analys. Däremot har en tidigare studie visat att konsumering av stora mängder grönsaker och frukt hör ihop med risksänkning av denna typ av cancer, vilket tyder på att något annat än fibrer också kan ha påverkan.

En fiber- och fullkornsrik kost kan, förutom detta, även leda till mindre risk för exempelvis utveckling av typ 2 diabetes och övervikt. Därför finns det flera anledningar till att vara noga med att få i sig tillräckligt med fibrer, och att exempelvis byta ut livsmedel som gjorts av vitt mjöl till de som innehåller fullkorn.

Källa: Dagfinn Aune, et al. ”Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies”; publicerad 10 November 2011; Länk till artikeln.

Bild: Pixabay

Av Licette Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>