Filmjölkslimpor: bra vardagsbröd

Jag har en förkärlek till bröd, och egengjort nybakat bröd är bland det bästa som finns. Men visst finns det dagar då tiden inte räcker till för att hålla på att baka bröd i flera timmar och passa bröden när de väl är i ugnen. Därför vill jag tipsa om enkla vardagsbröd i form av filmjölkslimpor. Det är bröd som bakas på bikarbonat och fil eller yoghurt.

Detta bröd behöver inte förjäsa eller formas. Att baka denna typ av bröd tar ca 15 minuter innan gräddning och sedan sköter limporna sig själva. De går utmärkt att frysa och de går att variera i alla oändlighet. Du kan till exempelvis lyxa till det genom att hälla ner lite torkad frukt och nötter i bröden.

Oftast ingår det sirap, alltså rent socker, i recepten. Detta går att undvika och ta bort om man vill. Fast kom då ihåg att sockret ofta bär fram en viss smak. Själv föredrar jag faktiskt att ha socker i bröden och sedan ett neutralt pålägg på istället. Då framhävs brödsmaken mer. Men ät med då bröden med måtta – två skivor räcker oftast för att känna sig mätt.

Här är ett perfekt grundrecept och efter ett par veckors bakande kan du det snart utantill ska du se.

Till två stycken limpor:

  • Grovt rågmjöl 3 dl
  • Gramhamsmjöl 5 dl
  • Vetemjöl 5 dl
  • Filmjölk 1 l
  • Mörk sirap 2 dl
  • Solrosfrön 2 dl
  • Linfrön 2 dl
  • Psylliumfrön 0,5 dl
  • Salt 2 tsk
  • Bikarbonat 2 tsk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°
  2. Smörj två stycken 1,5 liters brödformar med matfett
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser
  4. Häll sedan i filmjölken och sirapen
  5. Blanda väl och häll sedan smeten i formarna
  6. Grädda sedan limporna mitt i ugnen i 1,5 timme
  7. Linda gärna in bröden i en bakhandduk och låt dem ligga i ett par timmar, helst över natten. Då hinner bröden mogna och smakerna framträder på ett helt annat sätt.

Foto: Lotta Mårtensson

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>