”Fit Forever: Träning som livsstil” av Dolph Lundgren

Dolph Lundgren hade en dröm om att skriva en biografi och en träningsbok – vilket blev hopslaget till en självbiografisk träningsbok. Den innehåller inte bara personliga träningsråd utan förklarar hur fysisk träning i ungdomen räddade hans liv. Budskapet han vill förmedla är att det är DU som skriver manus för ditt liv, och att du alltid kan välja att förändra dig och söka nya vägar för ett harmoniskt och lyckligt liv.

Han börjar med att berätta om sin barndom som den klena, sjuka hackkycklingen som blev vald sist i bollsporter i skolan, och hur livet med en våldsam pappa gjorde att han fann den inre styrka han behövde för att överleva. Vi får sedan en inblick i den brokiga resa som förde honom dit han är idag.

Dolph Lundgren har skapat ett eget träningsprogram han kallar för F.I.T. (Fullt Integrerat Träningssystem) som ska vara så pass flexibelt att det kan anpassas till hur vardagslivet ser ut, baserat på 35 års erfarenhet. ”No Excuses”-programmet handlar om att optimera träningen så att man på 15 minuter och utan redskap (förutom en stabil dörr) ska kunna hålla sig i form, oavsett hur vardagen ser ut. Övningarna består i allt från styrketräning och konditionsträning till boxning och yoga.

Boken innehåller också råd om kost – råd som faktiskt känns sunda och ganska balanserade. Han ger också exempel på frukost, lunch och middag som är både hälsosamma och ger den energi kroppen behöver vid träning, vilket ju faktiskt är minst lika viktigt som själva träningen.

Det här är ingen träningsbok för nybörjare och kräver faktiskt en del redskap. Visst, de flesta övningar går att göra även som nybörjare om man är noga med att anpassa vikterna, men programmen förutsätter fortfarande en grundtränad kropp och även en hel del kunskap.

Jag kan tänka mig att denna bok främst riktar sig till resande (eller väldigt upptagna) män – det vill säga personer som på ett eller annat sätt kan (eller vill) identifiera sig med Dolph Lundgren. Det som tilltalar mig är egentligen hans personliga berättelse, och motivationen jag får till att det faktiskt är jag som formar mitt eget liv. Dessutom har han ju rätt i att man måste ta hand om sin kropp för att må bra psykiskt – med eller utan bulkiga muskler.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>