Förbättra salladen med enkla knep

Många ryggar tillbaka när de hör ordet sallad. Kanske beror det på att de flesta sallader vi köper eller gör hemma mest består av isbergssallad, som inte bara är tråkigt och smaklöst utan inte heller innehåller så mycket näring. Här kommer mina favoriter att slänga i lunchsalladen och på så sätt göra den roligare, godare och nyttigare.

Istället för isbergssallad kan du välja färsk bladspenat. Om du inte smakat den förut så  kan jag informera om att den inte alls smakar som sin frusna jämlike. Däremot finns det massor med vitaminer och mineraler i dessa sköna gröna blad.

Grönsaker är mer än gurka och tomat. Tomaten är ett fantastiskt tillskott, men du kan lika gärna skippa gurkan. Ta istället zucchini, färsk broccoli, morot, gröna ärter, röd paprika, rädisor, oliver… Bara fantasin sätter stopp!

Gillar du pasta i salladen, välj fullkorn. Annars kan du ha i mathavre/matvete, bulgur, quinoa, råris, couscous, färskpotatis eller något annat du gillar. Koka enligt instruktioner och skölj sedan i kallt vatten eller låt svalna i kylen. Tänk på att minska mängden till en halv portion så att inte salladen bara består av spannmål.

Som proteinkälla kan du med fördel använda dig av baljväxter av olika slag – kikärter, kidneybönor, groddade mungbönor, sojabönor och så vidare. Om du hellre vill ha t ex kyckling, räkor, kräftor, musslor, tonfisk, ägg, skinka eller något annat kan du ändå lägga till lite baljväxter för extra god smak, vitaminer och fibrer.

Många trillar dit på dressingen. Vill du väldigt gärna ha dressing i din sallad kan du göra den lite lättare eller göra en vinägerbaserad dressing (oliv- eller rapsolja är bra fett). Andra förslag som verkligen piffar upp salladen är fetaost, mozzarella, chevré, haloumi, rostade sojabönor, ädelost, keso, avokado, päron, melon, vindruvor, naturella nötter eller hummus. Tänk bara på mängden av dessa läckerheter.

Krydda! Använd dig av dina favoritkryddor och gör salladen riktigt smakrik. Till mina favoriter hör chilipeppar, örtsalt, timjan och vitlök. Kan du använda dig av färska kryddor är basilikan ett himmelskt tillskott i en sallad.

Bild: stock.xchng

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>