Förebygg framtida synproblem – det här kan du göra redan idag

Att synen försämras med åldern har alltid varit ett oundvikligt faktum. Men visste du att en stor andel av alla synproblem går att förebygga? Här berättar vi vad du kan göra redan idag, för att få behålla god syn resten av livet.

syn

Åldrande är fortfarande den största riskfaktorn för ögonproblem, som förändringar i gula fläcken, glaukom och grå starr – men forskare pekar nu ut både livsstilsrelaterade faktorer och förebyggande insatser som kan höja befolkningens ögonhälsa. Du bör, om du är rädd om din syn, se till att:

Inkludera antioxidanter och omega-3 i din kost

Vitamin A, C och E har visats sig sakta ner nedbrytningar i gula fläcken och utvecklingen av grå starr. Nyare forskning har också visat att antioxidanterna lutein respektive zeaxanthin stärker makulan (a.k.a. gula fläcken) – som är central för fokuserad syn. Lutein hittar du i t.ex. mango, kål och spenat. Zeaxanthin finns i bl.a. broccoli, apelsiner och ägg.

Omega-3 verkar också ha en skyddande effekt, då personer som äter gott om fet fisk (lax, makrill och sill) har visats ha 50 % mindre risk att utveckla åldersförändringar i ögat.

Sluta röka

Att röka är inte hälsosamt på något sätt, men du kanske inte visste att det dessutom är den starkaste livstilsrelaterade riskfaktorn för synproblem? Rökare har dubbelt så stor risk att drabbas av makuladegeneration, och de riskerar dessutom att det händer tidigare i livet.

Använd solglasögon

Ju mer ljus som tar sig in i ögat, desto mer bryts det komplexa cellsystemet där ner. Varje del av ögat tar upp olika typ av UV-ljus, så för att skydda dem behövs egentligen solglasögon varje gång du är utomhus. Glasögonen ska vara CE-märkta – då vet du att de lever upp till den UV-skydd standard som gäller inom EU.

Testa dig

Regelbunda ögontester kan göra stor skillnad för din framtida ögonhälsa. Om du väntar tills du börjar känna av symtom, kan det tyvärr vara försent. Problem med gula fläcken och starr uppvisar ofta tidiga tecken, som du kanske inte själv känner av, men som om de uppfångas då kan förebyggas. Forskare menar att alla mellan 16-59 år borde testa ögonen vartannat år; barn och personer över 60 borde göra det årligen. Tätare kontroller är också att rekommendera om du har många i släkten med starr.

Källa: Healthista.com

Bild: Pixabay.com

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>