Forskare: ”Sluta följa fitnesskonton på Instagram”

Att följa konton som uppvisar olika former av träning, kost och ”fitness” på Instagram kan verkar inspirerande om man vill gå ner i vikt eller bli mer vältränad. Men allt fler studier visar samma resultat: den typen av bilder gör mer skada än nytta – i alla fall psykiskt.

Bakgrund

Det finns vissa hashtags (#) – söktermer – som används i sociala medier som ”inspiration” till ett ”hälsosammare” liv. Sökresultaten handlar främst om bilder: selfies från gymmet, ”nyttig” mat, löparskor, inspirerande citat, och så vidare. Bilderna uppmuntrar till viktnedgång och träning, något som kan verka hälsosamt. Detta fenomen har dock blivit blivit något en del forskare är oroliga för, på grund av att det istället kan orsaka psykisk ohälsa.

Att ta in denna typ av intryck kan leda till att man jämför sig med de – till synes perfekta –  kroppar som visas på bilderna. (Kroppar, som i de flesta fall retuscherats.) En nypublicerad studie från Australien visar hur fitnessinspiration på Instagram påverkar (framförallt) kvinnor.

Så här gick det till

I studien deltog 130 kvinnor mellan 17 och 30 år. Först fick de svara på frågor om hur de såg på sina kroppar. Sedan delades de upp i två grupper, där den ena gruppen, under kontrollerade förhållande i ett labb, fick se bilder med fitnessinspiration på Instagram, och den andra gruppen fick se resebilder på Instagram.

De som fick se fitnessinspiration såg 16 bilder på kvinnor som poserade i träningskläder eller som ägnade sig åt någon typ av träning, samt två reserelaterade bilder. Resegruppen fick se 18 bilder på olika resemål, och 11 bilder som innehöll människor. Otydliga budskap, som ”Om dina drömmar inte skrämmer dig, så är de inte stora nog”, fanns med på samtliga bilder, riktade till båda grupperna.

Efter att kvinnorna sett bilderna fick alla återigen svara på frågor om hur de såg på sina kroppar. Den här gången blev de även tillfrågade om självkänsla, och om hur de jämförde sig själva med människorna på bilderna. Sedan fick de svara på om bilderna de såg inspirerade dem till att bli mer vältränad, äta nyttigare, och/eller göra en resa.

Resultat

De två grupperna hade väldigt olika resultat. De som såg fitnessbilderna uppvisade ett större missnöje med den egna kroppen och lägre självkänsla efter experimentet, än de som såg på resebilder. Enligt forskarna berodde effekten på att deltagarna jämförde sig med kvinnorna på bilderna. Detta mönster har tidigare visats i annan forskning (som inte specifikt undersökt Instagram-användande).

Den negativa effekten var så stor att forskarna antyder att fitnessinspiration kan vara särskilt skadligt för kroppsuppfattningen, eftersom det handlar om att jämföra sig med ”vanliga kvinnor”, jämfört med modeller (vilket tidigare tagits upp här på Livskick). Man noterade dock att bilderna även kan bidra till något positivt: de inspirerade deltagarna till att vilja bli mer vältränade och ändra sin kosthållning. Tyvärr på bekostnad av deras självkänsla och kroppsuppfattning.

Slutsats

Oavsett anledning, att följa inspirerande konton med fitnessbilder är förmodligen inte en så hälsosam vana. Forskarna citerar tidigare studier och betonar att utseendebaserad motivation för att bli vältränad eller smal kan leda till ätstörningar (alltså en ohälsosam livsstil).

—Kvinnor bör varnas för att använda den här typen av bilder som inspirerande målbilder, skriver forskarna.

Precis som vi konstaterat tidigare: Ingen vinner när vi jämför oss med varandra.


Behöver du stöd? Gå till Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Där finns information om ätstörningar, chattar, telefontider och kontaktuppgifter till din närmaste lokalavdelning. Det finns hjälp att få!

Mer att läsa

5 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>