Fräsch på gymmet, ett hot mot miljön?

Antibakteriella träningskläder behandlas med silverjoner för att förhindra svettlukt. När kläderna tvättas finns det risk att silvret tvättas ur och kommer ut i vårt vatten. Den växande marknaden för antibakteriella träningskläder, med syfte att ta bort odör, har visat sig medföra miljöpåverkningar.

Silver förknippas oftast med smycken och bestick, men används även i flertal textiler som antibakteriellt ämne. Enligt Kemikalieinspektionen är silverjoner mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vår miljö. Om de en gång har släppts ut i naturen kommer de finnas kvar där under lång tid. Skyddet mot bakterier i kläderna är kortsiktiga.

Studier genomförda av Göteborgs miljöförvaltning har visat att kläderna släpper ifrån sig det antibakteriella skyddet. De utförde laboratorietester på träningskläder som marknadsförs som antibakteriella. Först mättes silverhalten. Sedan tvättades kläderna tio gånger i 40 grader och därefter mättes halten på nytt. Samtliga plagg i undersökningen släppte ifrån sig silverjoner. Efter tvättarna har den antibakteriella effekten kraftigt reducerats och silvret återfinns istället i vårt avloppsvatten.

Undersökningen medförde att flertal återförsäljare av de testade produkterna tog bort produkterna från sortimentet.

I Gryaabs reningsverk i Göteborg har de upptäckt ökad halt av silver i slammet. Anledningen till detta anses  vara produkter som är försedda med antibakteriella silverjoner, såsom tvättmaskiner, duschslangar och träningskläder.

Det har även utförts studier på hur silver som antibakteriellt medel kan påverka oss människor. Enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala kan silveranvändningen bidra till utveckling av att bakterier blir resistenta, inte bara mot silver utan även mot antibiotika. Åsa Melhus, överläkare, berättar för Göteborgsposten att bakterier inte kan bli resistenta på så många sätt, utan de utnyttjar samma mekanism för både silver och antibiotika.

Enligt kemikalieinspektionen är träningskläder som behandlas med silver inte alltid tydligt märkta, utan kan exempelvis märkas som ”free of bacteria”, ”for lasting freshness”, hygienic protection” etc.

Naturskyddsföreningen uppmanar konsumenter att inte köpa antibakteriella kläder. De tipsar om att tvätta istället kläderna efter träningen i en välfylld tvättmaskin med miljömärkt tvättmedel så gör du en stor insats för miljön.

Vår fåfänga sätter inte bara ett högt pris på våra träningskläder utan även på vår miljö. Jag luktar hellre svett på gymmet än att svettas över förgiftade sjöar.

Av Sofie Liljefamn, kemiingenjör

Källor:

Bild: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>