Friskis&Svettis vill ta ansvar – ett projekt som ligger i tiden!

Friskis&Svettis är en ideell idrottsförening som har fått många att börja röra på sig. Nu har de konstaterat, genom en granskning av en folkhälsorapport, att stockholmarna rör på sig alldeles för lite. Och de vill påverka.

Deras mål, enligt den information som finns tillgänglig, är att få 50 000 fler stockholmare att röra på sig ”en till två gånger i veckan, under 2010. Om det sker i vardagsrummet, hos oss eller någon annan spelar mindre roll” (från ett manifest som delades ut på en F&S anläggning).

Den 19 januari (tisdag) genomfördes en stafett i Stockholm med bland andra chefen för F&S Stockholm Peter Rogeman. Förutom att påverka folkmassan i huvudstaden vill de även få med personer som Filippa Reinfeldt (landstingsborgarråd), Wanja Lundby-Wedin (LO:s ordförande) och Gunnar Björkman (bitr. Stadsdirektör) och under stafetten delades ett manifest ut, för att uppmana till motion för stockholmarna och engagemang från personer som har inflytande. Peter Rogeman menade att tillsammans med beslutsfattares intresse kan Stockholm bli Världens friskaste stad. Det är en slagkraftig vision, utan tvekan.

Det är alltid sporrande att ha utmaningar – och nu har stockholmarna möjlighet att ta ansvar för sin hälsa. Sedan är det klart att det är extra välkommet med ”redskap” såsom motivation, träningsinspiration och tid. De redskap som Friskis&Svettis har tänkt på är– (via pressmeddelande från cisionwire.se):

  • Stadspromenader för flåset
  • Träning på nätet – för de som föredrar att träna i vardagsrummet
  • Lunchjogg
  • Stavgång i mörkret – trygg motion i mörkret för tjejer
  • Träningens dag – en dag då F&S Stockholm lyfter vikten av träning för hälsan. Under dagen kommer F&S Stockholm att erbjuda gratis träning för alla och uppmuntrar andra träningsaktörer att delta.

Friskis&Svettis benämner detta som ett viktigt folkrörelseprojekt och jag kan inte annat än hålla med. Andra kommuner kanske följer efter detta föredöme? Är något av de redskap som presenterades lockande för dig? Hur resonerar du kring träning? Roligt eller ett nödvändigt ont?

Foto: Thomas Carlgren

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>