Frukostbullar med morot

Dessa frukostbröd är väldigt saftiga och goda, och innehåller mycket fibrer som ger en bra start på dagen. Receptet kommer från Vår kokbok. 

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 2 rivna morötter
  • 1 dl linfrön ( eller solrosfrön) + att rulla i
  • 5 dl rågsikt
  • 9 dl vetemjöl (det gick åt 8 dl plus det som användes till utbakningen)

Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den är smidig, ca 7 – 10 minuter om du gör det för hand. Jäs 1 timme.

Ta upp degen och knåda den lätt på mjölet bakbord. Dela degen i 20 delar och rulla dem till bullar (detta gör du genom att först trycka degen hårt mot bordet och sedan lättare och lättare tills du har en fin bulle i handen).

Pensla bullarna med vatten och vänd dem i linfrön/solrosfrön. Lägg dem plåt med bakplåtspapper och jäs 30 minuter till.

Grädda 10 – 15 minuter mitt i ugnen på 225 grader. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Foto: Johanna Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>