Frukt och grönsaker motverkar demens

Man har alltid förespråkat att ett högt intag av frukt och grönsaker är viktigt för hälsan. Nu har tyska forskare funnit att individer som äter mycket frukt och grönsaker (ungefär 400 gram) dagligen har högre nivå antioxidanter i kroppen och bättre kognitiv förmåga än individer som äter mindre än 100 gram dagligen.

Det är känt att det finns en stark koppling mellan konsumtion av frukt och grönsaker och den naturliga processen där antioxidanter motverkar fria radikaler. Denna nya studie visar vidare kopplingen mellan frukt/grönsaker, antioxidantskydd och kognitiv förmåga, och det rekommenderas att man ska öka sitt intag av dessa livsmedel så tidigt som möjligt i livet för att motverka demens i högre ålder.

Källa: Polidori MC, Pratico D, Mangialasche F, Mariani E, Aust O, Anlasik T, Mang N, Pientka L, Stahl W, Sies H, Nelles G. High fruit and vegetable intake is positively correlated with antioxidant status and cognitive performance in healthy subjects. J Alzheimers Dis, 17:4 (August 2009)

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>