Fuska inte med maten!

Fuskdagar eller ätardagar. Det är vad som räddar många dietande människor från att förlora vettet. En dag i veckan eller månaden när allt är tillåtet. Då bakas det kladdkaka och köps pizza, och flödet på Facebook fylls med bilder på ”onyttig” mat, i motsats till övrig tid då det bara är selleri och blåbär på matbilderna.

fusk, fuska, fuskdag, ätardag, onyttig, nyttig, dieter, dåligt samvete, pizza, skräpmat, njut, negativt, skam, destruktivt, förbjudet, tillåtetJag tror inte på att fuska. Jag tror att det bara river ner och är destruktivt. Men tro inte att jag blivit bodysnatchad – jag ska förklara. Jag väljer bra mat, så gott jag kan. Men jag äter också kakor, godis och pizza ibland. Inte regelbundet, men någon gång i veckan händer det.”Men det är ju att fuska! Det är ju skräpmat du äter, du har ju också fuskdagar!”

Nej, det har jag inte. Det kanske är skräpmat, men jag vägrar associera den med något negativt. Ska jag äta ”skräpmat”, så ska jag göra det med gott samvete. Så fort jag sätter en negativ etikett på exempelvis pizza, så kommer det dåliga samvetet. Som om jag gör något fel som äter pizza?

Att ”fuska” handlar om att göra något dåligt, något man inte får göra. Det blandas med skam. Vi kanske försöker äta nyttigt, men när vi väl faller – eller haft en rejäl ätardag då allt som annars är förbjudet blir tillåtet – så är skadan värre för själen än för kroppen. Självföraktet träder in.

Även om det varit ”tillåtet” under en dag så är det ju ”förbjudet” i huvudet. Om det nu är så förbjudet, varför äter man det över huvud taget? Om den ”goda” maten associeras med att vara ”onyttig” – blir då inte den ”nyttiga” maten associerad med att vara äcklig? Vilket ju såklart inte är sant.

Jag säger inte att det är fel att inte äta pizza. Jag säger bara att om du vill äta pizza, gör det utan det dåliga samvetet. Sluta fuska och njut istället.

Bild: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

4 kommentarer

  1. 1

    Jag gillar verkligen dina resonemang! Det blir så klart och tydligt mellan alla fuffens tankar och idéer som var och en råkar ut för.

  2. 3

    Håller med ovanstående! Jag hade ätardagar i mitt tillfrisknande från min tidigare ätstörning men det är inget att rekommendera, den där skammen var fruktansvärd och jag prioriterade till slut ätardagarna före allt annat, på väg ner i det mörka träsket igen alltså.
    Många anser att denna fitness trend som råder, borde vara något som alla skulle vilja sträva efter. Många av fitness-människorna som vill upp på scen ser ner på de som inte väljer denna livsstil – ”vi har inte den kämparglöden!”
    Men jag anser mer att vi är de friska och inte de sjukligt maniska. Jag ser flera likheter med mitt eget mående när jag var sjuk, i deras livsstil och hur de känner och resonerar kring sin kost och kropp. Det är långt ifrån sunt, tycker jag.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>