Fyra (inte helt uppenbara) tecken på ätstörning

En ätstörning kan vara svår att upptäcka, och det finns en del myter och missuppfattningar som fortfarande syns i media. Det handlar till exempel väldigt sällan om en särskild vikt. Därför är det viktigt att lägga märke till tecken som kanske inte alltid är så uppenbara.

Bild: Pixabay

1. Smusslande och isolering

Sorgligt nog finns det en hel del skam inblandat i beteenden som har med ätstörningar att göra, och dessa beteenden hålls ofta gömda. Någon som lider av en ätstörning kan försöka äta ”normalt” i samvaro med andra, och sedan leta efter tillfällen att vara ensam och då hetsäta eller (på ett eller annat sätt) tömma. Det här kan ta upp mycket tid, vilket gör att man tenderar att isolera sig mer, komma med ursäkter, eller undvika att hänga med på sociala aktiviteter – speciellt om de innebär att man äter tillsammans. Det kan också vara så, om personen t ex lider av hetsätning eller bulimi, att mat undangöms, livsmedelsförpackningar kan upptäckas på de mest underliga ställen, och mat kan helt plötsligt ha försvunnit från förråden.

2. Ilska och defensivt beteende

Ätstörningen bibehålls genom tankar och beteenden som livnär den, så om en närstående uttrycker oro kan detta mötas med ilska. Personen kanske även ursäktar sitt beteende eller sina vanor på ett eller annat sätt – exempelvis genom att påpeka att det bara handlar om ”hälsosamma vanor”.

3. Diskrepans mellan självuppfattning och verklighet

Om det finns en stor skillnad mellan personens uppfattning om sin vikt, sitt ätande, tränande eller utseende; och en närståendes uppfattning, så kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

4. Ökad ångest, irritation eller depression

En person som kraftigt begränsar kaloriintaget, hetsäter, tömmer eller tränar överdrivet lider ofta inombords av tankar som framkallar ångest. Ångesten kan också bero på en rädsla av att bli påkommen. När kroppen inte blir närd eller får jobba hårdare än den klarar av blir vi lättirriterade och får mindre ork till vardagliga sysslor.

Källa: Psychology Today


Det kan lätt kännas övermäktigt eller rent av hopplöst att vara närstående till någon som lider av en ätstörning. Men det finns hopp, och det går att bli frisk. Om du behöver stöd finns det att få via Frisk & Fri – riksföreningen mot ätstörningar.

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>